Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Für-Kovács Adrienn: Hogyan hat az idő vasfoga a szintetikus szálerősítésű betonszerkezetekre?

A szálerősítés a betontechnológiát már a kezdetektől megérintette, de tömeges alkalmazása a kilencvenes évekre tehető. Az erősítő szál anyaga kezdetben az acél és az üvegszál volt, majd a polimertechnológia fejlődésével a műanyag szálak alkalmazása is előtérbe került. Olvasztósó- és korrózióállóságuk miatt ma már megkerülhetetlenek sok építészeti alkalmazás esetén. A több évtizedes tapasztalat és a fejlesztéssel járó vizsgálatok alapján választhatjuk ki a projektnek megfelelő szál típusát és szükséges mennyiségét. Visszamentünk néhány érdekes helyszínre, hogy megnézzük, mi történt a használatba vételt követően.

TESCO BUDAÖRSI HIPERMARKET

A technológia legrégebbi magyarországi referenciája a budaörsi Tesco hipermarket közel 20 000 m2 nagyságú ipari padlója, ami 2000-ben készült el és azóta is hibátlanul működik. A High Grade fibrillált szálerősítés sikerének elsődleges kulcsa a betonszerkezet vasalatának komplett elhagyásában, vagy nagyobb terhelés esetén a vasalat és a szálerősítés kombinálásában, ezzel a vasalat optimalizálásában rejlik.

LEGO GYÁR INNOVATÍV IPARI PADLÓJA

Közel 120 000 m2 ipari padló készült el High Grade szálerősítéssel 2013-ban, majd egy kisebb bővítés során 2016-ban, amit azóta is üzemszerűen használnak a nyíregyházi LEGO játékelemgyárban. Az épületkomplexum méretei és ezáltal a műszaki megoldások sokszínűsége miatt különleges a fibrillált szálerősítésű ipari padlók között. A technológia alkalmazásának fő okai egyrészt a nagy felület gyors kivitelezhetősége volt, másrészt a technológia CO2 -lábnyoma jóval alacsonyabb, mint a hagyományos vasalaté.

MELECS GYÁR ANTISZTATIKUS, POLÍROZOTT IPARI PADLÓJA

A Melecs gyár esetén a tevékenységéből adódó fő szempont az antisztatikus ipari padló elérése volt. A High Grade műszál semleges anyaga miatt kiváló az antisztatikus betonpadlók készítésekor. További pozitív tulajdonsága, hogy a csiszolt betonfelületbe nem ég bele a speciális fibrillált műszál, így esztétikus felületképzést biztosít.

VÁRKERT BAZÁR MULTIFUNKCIÓS TERE

Mindent a tökéletes akusztika érdekében! Ez volt a Várkert Bazár multifunkciós terének tervezési mottója. A szintetikus szálerősítű padlólemez és a rugalmas ágyazatú, zsalupaneles rendszer tette lehetővé a zaj- és rezgésvédelem (gépészet, külső út zaja stb.) követelményeinek teljesítését.

FALPANELEK ELVÉKONYÍTVA, KORRÓZIÓMENTESEN

A Concrix polimer makrószál egyszerű megoldást kínál a szokásos acélbetétek komplett elhagyására vagy legalábbis maszszív csökkentésére. Alkalmazásával a hagyományos vasalat szerelésének teljes költsége kieshet. A Concrix hihetetlenül nagy szálszáma (120 000 db/kg) és kis keresztmetszete (0,5 mm) a betont a legkisebb sarokig és élig megerősíti, anélkül, hogy a zsaluzott felületen látszódna és korrodálódna.