Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Mindenki többet várt a CSOK-tól, de azért örülnek

Míg áprilisban az építkezés és felújítás előtt álló lakosság 43 százaléka tervezete, hogy igénybe veszi a CSOK-ot, addig a valóban építkezők 21 százaléka élt ezzel a lehetőséggel – derül ki a Mapei Kft. által végzett felmérésből. Sokan hamisan tápláltak reményeket a lehetőség iránt, a szakemberek és a kereskedők is jobbra számítottak, de azért nem panaszkodnak.

Jóval kevesebben vették igénybe a CSOK-ot, mint amennyien tervezték. A Mapei Kft. által a 2016 áprilisa után augusztusban 2000 fő építtető és felújító körében megismételt felmérésből kiderül, néhány hónap alatt a felére csökkent azoknak a válaszadóknak a száma, akik valóban igénybe is vették a támogatást. A „hoppon” maradók 80 százaléka egyszerűen nem volt rá jogosult, ők előzetesen rosszul mérték fel a saját helyzetüket. Az első kiábrándulás után mára óvatosabban terveznek az emberek, mindössze 25 százalékuk gondolja úgy, hogy él ezzel a támogatási lehetőséggel. A megkérdezettek 50 százaléka biztosan tudja, hogy nem veszi igénybe a támogatást, 25 százalék még bizonytalan.

A Mapei Kft. több mint 250 burkoló szakember és burkolatkereskedő tapasztalatait is kikérte a CSOK-ról. A szakemberek 72 százaléka jobbra számított, pedig 47 százalékuknak volt CSOK-os megrendelése, összességében pedig a válaszadók 60 százalékának több a megrendelése az előző évihez képest. A megkérdezettek 33 százalékának változatlan, míg 7 százaléknak csökkent a forgalma. A megkérdezett kereskedők 26 százaléka érzékelte a CSOK hatását, 22 százalékuk volt vele elégedett, 69 százalék számított jobbra. Pedig eddig a kereskedőknek is jobb éve volt, mint tavaly: 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy növekedett a forgalma.

Az utolsó negyedévben a CSOK élénkülésére lehet számítani, mivel a kormány a közelmúltban bejelentette: bővíti a jogosultak körét.