Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Hónapokkal korábban készül el a Dagály Úszóaréna

A kiváló tervezésnek és ütemezésnek, valamint a professzionális kivitelezésnek köszönhetően a Dagály Úszóaréna jelenleg már 75%-os készültségi szinten áll, így akár 2-3 hónappal a határidő előtt elkészülhet a 2017-es FINA úszó-világbajnokság fő helyszíne. Az 5000 embernek munkát adó hatalmas projekt, amelynek kivitelezője a Market Építő Zrt., több szempontból is különleges, világszínvonalú megoldásokat vonultat fel.

Ebben a projektben a kreativitás, a precíz munka és az összefogás találkozik. A kivitelezési feladatok magas szintű előkészítésével, a fő acélszerkezet speciális összeszerelésével és rendkívül hatékony szerkezetépítési módok kiválasztásával – mint a tornyok csúszózsalus kivitelezése és a lelátók előregyártott elemei – rengeteg időt sikerült nyerni a munkák során. Ehhez jön továbbá a magas létszám, továbbá a kedvező időjárás is szerencsésen befolyásolta a kivitelezést. Jelenleg a belső munkálatok, a gépészeti és elektromos szerelések, a 15 000 fő befogadására alkalmas lelátó építése, a medencék burkolása és a külső homlokzatok díszburkolatának kivitelezése zajlik. Az átadást követően pedig már itt készülhetnek fel a 2017-es világbajnokság kihívásaira a magyar vízisportok legnagyobbjai. A cél a színvonalas, új uszoda- és versenykomplexum megvalósulásán túl mindenképpen a hosszú távú hasznosítás, valamint a létesítmény bekapcsolása Budapest vérkeringésébe.

A világszínvonal nem csupán az épület minősége, de a design területén is látható és kézzel fogható lesz a Dagály Úszóarénában, köszönhetően a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) fiatal, tehetséges hallgatóinak. A hazánkban egyedülálló együttműködés keretében ugyanis ők tervezték meg többek között a jakuzzik üvegmozaikos dekorációját, ezen kívül a Hősök Falát, amelyen a vizes sportok magyar olimpikonjai szerepelnek majd, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb interaktív falát, amely izgalmas bemutatkozási lehetőséget teremt a hazai vizes sportágaknak. (Republic Group)