Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Szakmai csemegék a 2. Beton Fesztiválon

A Beton Fesztivál ismét bizonyította, hogy van létjogosultsága. A szakma igényli, hogy időről időre megosszuk egymással a tapasztalatainkat és kreatív gondolatainkat, tanuljunk egymástól és bővítsük látókörünket.

A szeptember 29-én a budapesti Lurdy Házban megtartott eseményen elsősorban gyakorlati példákat bemutató előadók szólaltak fel, ismertettek egy-egy érdekes és jelentős projektet, referenciamunkát, vagy éppen a betonnal kapcsolatos legújabb trendeket. A vizsgált témák legtöbbje két meghatározó irányra épült: a gyakorlati, innovatív alkalmazásra és a fenntarthatóságra. Többek között szó esett a sportlétesítmények tervezéséről, építészetéről, melyek közül közvetlenül ismerhette meg a közönség a Dagály Úszóaréna és a Puskás Ferenc Stadion építészeti koncepcióit. A beton tartósságát és biztonságát hangsúlyozta a vecsési beton körforgalomról szóló előadás is, amelyből kiderült, hogy a körforgalmak megtervezése során kiemelt szempont a jelenlegi és a várható forgalom meghatározása, melynek ismeretében az ideális nyomvonalak és a várható terheléssel összhangban lévő pályaszerkezetek tervezhetők, építhetők meg. Szintén a gyakorlati alkalmazás témakörében hallhattak a résztvevők elismert építészek munkásságáról, például Nervi, Le Corbusier és Zaha Hadid betonépítészetéről.

A zöld gondolkodás az iparágba is begyűrűzött, a fenntarthatóság napjaink betonépítészetének egyik központi témája, így több előadás is ezt járta körül. Már megvalósult projektek (Lego gyár, Rati Kft. üzeme) példáján keresztül ismertették a beton környezetbarát és energiahatékony alkalmazását. Emellett a Fesztiválon debütált a beton.hu legújabb szakmai kiadványa, amely az anyag hőtároló képességét és a benne rejlő lehetőségeket mutatja be. A kiadványhoz kapcsolódóan részletekbe menő előadást is hallhattunk a már gyakorlatban is alkalmazott, alkalmazható, illetve kísérleti stádiumban lévő megoldásokról.

A Beton Fesztivál előadásairól, a szakmai véleményekről részletesen is beszámolunk következő számunkban.