Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Szilvási András: A Beton Fesztivál 2016 margójára

A beton megfogható, élő anyag, szinte mindenütt jelen van. Néha észrevétlenül, néha harsányan megmutatva magát. Nélküle nincs biztonság, tartósság és megbízhatóság. A korszellemnek megfelelően időnként divatos, de mindenképpen része a városok és települések szövetének.

A Beton Fesztivál csokorba szedte mindazt, amit ma elmondani érdekes. Kiváló, a témákhoz professzori szinten értő szakemberek ismertették a betont, mint a távoli szigeteken megépült hatalmas igénybevételnek kitett épületek, partművek stb. betonszerkezeteinek alapját. Bemutatták a hazai betonépítészetet a jelenleg kivitelezés alatt álló épületeken keresztül, néhány kiemelkedő alkotással szemléltették a világ nagy építészeinek munkásságát. Hagyományosan kiállítottuk a „betonfertőzött” diákok diplomamunkáit, és alkotónap keretében teret biztosítottunk számukra a kreatív betonanyag-használat megismerésére.

A Beton Fesztivál elmaradhatatlan kelléke a beton művészi megfogalmazása fotó- kiállításon, amely idén is elismerést váltott ki a jelenlévőkből. Ugyancsak nagy tetszést aratott a szebbik nem számára készült beton divatékszerek és mindennapi használati tárgyak tárlata, ahol a látogatók szavazatai alapján győztest is hirdethettünk.

Fesztiválunk célja a betonértő szakemberek figyelmének felhívása és az ifjú építészek, tanulók széles rétegének bevonása a betonépítészet rejtelmeibe. A fiatalok érdeklődése, pozitív hozzáállása igazolta az elképzeléseinket.

A „MINDEN ÉPÍTÉS ALAPJA 2016” BETONPÁLYÁZAT EREDMÉNYE

A betonból tervezett köz- és lakóépületek, üzemek, telephelyek építész tervezői számára hirdette meg „Minden építés alapja 2016” elnevezésű pályázatát a beton.hu a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) és tagvállalataiknak támogatásával. A tavaly hagyományteremtő céllal indított pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel azon megoldásokat, amelyeknek tervezése és megvalósítása során az elsődlegesen alkalmazott építőanyag a beton. A Dr. Markó Balázs DLA, Beszédes Rita, Pálfy Sándor DLA, Marosi Miklós által alkotott Bíráló Bizottság 2016-ban két első helyezettet, egy második és egy harmadik helyezettet hirdetett.

A pénzjutalommal járó díjakat a Beton Fesztiválon adták át.
1. helyezett: Vasáros Zsolt, Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten
1. helyezett: Szabó Levente, köztéri pavilon a soproni Várkerületben
2. helyezett: Bulcsú Tamás és Fortvingler Éva, nyaralóépület Balatonkenesén
3. helyezett: Molnár Zoltán, KREA Kortárs Művészeti Iskola – Beton recepciós pult