Lapszámok

2016. augusztus XXIV. évfolyam VI. szám

NÉPSZERŰ A BETONOS OKTATÁS

Egyre inkább előtérbe helyezi a felsőfokú szakemberképzés támogatását a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ). Az építőipar fejlődésére és az iparág állandó változására reagálva a két szövetség szakmai szerepvállalásának keretében együttműködést kötött felsőoktatási intézményekkel. Ennek célja, hogy a szakma és a felsőfokú szakemberképzés versenyképes tudáshoz, gyakorlati tapasztalathoz segítse az oktatási rendszerből kikerülő frissen végzetteket. A CeMBeton a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, valamint a Miskolci Egyetemmel áll együttműködésben, míg a MABESZ a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán, továbbá a CeMBeton BME kurzusába bekapcsolódva tart képzéseket, amelyeket gyár- és építkezéslátogatásokkal is színesít.

A cementiparról, a transzportbeton- és betonelemgyártásról szóló órák az elméleti ismeretek mellett gyakorlati képzésben is részesítik a hallgatókat. Az előző tanévek sikerei okot adtak a folytatásra, ezért a CeMBeton ismét képzést tart szeptembertől Veszprémben, Miskolcon a BSc-MSc közös novemberi elméleti rész után februárban az MSc kiegészítő elméleti oktatására és laborgyakorlatra kerül sor, a BME-n pedig februártól várható a folytatás. A MABESZ is tervezi a következő kurzusokat, amelyek betekintést nyújtanak a hazai beton- és vasbeton elemek gyártásába, a tervezési koncepciókba, valamint a kivitelezési folyamatokba.

Az előadásoknak köszönhetően egyre több hallgató vesz részt a kurzusokon, a gyakorlati órák pedig sok segítséget nyújtanak a tananyag elsajátításában. A szövetségek a sikereken felbuzdulva további egyetemekkel terveznek együttműködést kötni.