Lapszámok

2016. augusztus XXIV. évfolyam VI. szám

Az 5. Nemzetközi LafargeHolcim Awards a városok és az épített környezet okos megoldásait díjazza

MEGNYÍLT A 2 MILLIÓ DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁSÚ FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZETI PÁLYÁZAT

A LafargeHolcim Awards a fenntartható építészet legjelentősebb világversenye. A szakemberek legkiemelkedőbb projektjeit keresi, valamint a Jövő Generációjának újító ötleteit, amelyek a fenntartható építési megoldásokat az építészeti kiválósággal ötvözik. A LafargeHolcim Fenntartható Építésért Alapítványa szervezésében megvalósuló versenypályázat azokat a projekteket választja ki, melyek a legnagyobb potenciállal rendelkeznek korunk növekvő urbanizációs kihívásainak megválaszolására, valamint az életminőség javításának vonatkozásában. A 2017. március 21-én záruló, 2 millió dollár összdíjazású megmérettetésre online nevezhetők projektek és tervek az építészet, tájépítészet, városrendezés, tervezés, technológia, építőmérnöki és anyagvizsgálati területekről.

A verseny fő kategóriája nyitott az építészek, tervezők, mérnökök, kapcsolódó tudományágak hallgatói, projektgazdák, építő és kivitelező cégek számára, akik napjaink építészetének és építőiparának technológiai, környezeti, társadalmi, gazdasági és kulturális kérdéseire mutatnak be fenntartható megoldásokat. A projektekkel szemben elvárás, hogy a tervezés előrehaladott fázisában legyenek, megvalósulásuk nagy valószínűséggel bekövetkezzen, de kivitelezésük nem kezdődhetett meg 2016. július 4. előtt.

A 30 év alatti pályázók projektkoncepciókat, elképzeléseket, újító ötleteket is benyújthatnak, függetlenül azok megvalósításának valószínűségétől, illetve a projektkivitelezés aktuális fázisától: a Jövő Generációja kategória kifejezetten a hallgatók és pályakezdők ambiciózus, kreatív és konvencióktól mentes ötleteit keresi.

A verseny öt földrajzi régióra osztott – mindegyik saját, elismert szakértőkből álló zsűrijével. A projekteket abban a régióban értékelik, ahol megvalósulnak, és a fenntartható építés öt célterülete alapján mérettetnek meg, melyek a projektet átfogó látásmóddal elemzik, és a teljes élettartamot veszik figyelembe. A kritériumok között szerepelnek az innovativitás és a máshol való alkalmazhatóság, az etikai normák és társadalmi elfogadás, az erőforrásokkal való gazdálkodás és környezeti teljesítmény, gazdasági életképesség és kompatibilitás, valamint a környezetbe való illeszkedés és esztétikai hatás. A zsűrielnökök Harry Gugger (Európa), Ray Cole (Észak-Amerika), Angelo Bucci (Latin-Amerika), Nagwa Sherif (Közép-Kelet Afrika) és Donald Bates (Ázsia - Csendes-óceán).

A győzteseket öt egymást követő díjátadó ünnepségen hirdetik ki 2017 második félévében. A győztesek automatikusan jelöltté válnak a világszintű megmérettetésre 2018-ban. A versenypályázatra való nevezés ingyenes és angol nyelven történik egy online felületen, a szerzői jogokra vonatkozó információ megadásával, projektösszefoglaló benyújtásával, technikai részletek megadásával, valamint projektképek és illusztrációk feltöltésével. Átfogó útmutató ismerteti részletesen az értékelési szempontokat, és nyújt segítséget a nevezés elkészítéséhez a www.lafargeholcim-awards. org felületen.

VILÁGHÍRŰ MÚSZAKI EGYETEMEK TÁMOGATÁSA

A LafargeHolcim Award a világ vezető műszaki egyetemeivel való együttműködésben valósul meg. A LafargeHolcim Alapítvány Akadémiai Bizottságát a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zürich és EPFL Lausanne) vezeti. További kapcsolatban álló egyetemek: American University of Beirut (AUB), Libanon; American University of Cairo (AUC), Egyiptom; École Supérieure d’Architecture de Casablanca (EAC), Marokkó; Indian Institute of Technology (IIT Bombay) Mumbai, India; Massachusetts Institute of Technology (MIT) Cambridge, USA; Tongji University (TJU) Shanghai, Kína; Tsinghua University (THU) Peking, Kína; Universidad Iberoamericana (IBERO) Mexico City, Mexikó; Universidade de São Paulo (USP), Brazília; University of British Columbia, Vancouver, Kanada; University of Melbourne, Ausztrália; és University of the Witwatersrand (Wits) Johannesburg, Dél-Afrika.

LAFARGEHOLCIM FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSÉRT ALAPÍTVÁNY (LAFARGEHOLCIM FOUNDATION FOR SUSTAINABLE CONSTRUCTION)

Az Alapítvány versenypályázatai, akadémiai fórumai és publikációi révén 2003 óta mozdítja elő a fenntartható építéssel kapcsolatos szakmai értekezést. Az Alapítvány támogatója a LafargeHolcim, az építőanyag-ipar vezető gyártója, de mindenkor független marad a kereskedelmi érdekektől.

„A LafargeHolcim Fenntartható Építésért Alapítványa szervezésében megvalósuló versenypályázat azokat a projekteket választja ki, melyek a legnagyobb potenciállal rendelkeznek korunk növekvő urbanizációs kihívásainak megválaszolására, valamint az életminőség javításának vonatkozásában."

HASZNOS LINKEK:
LafargeHolcim Awards nevezési felület 2016/17: www.lafargeholcim-awards.org/enter
Útmutató letöltése a nevezéshez: www.lafargeholcim-awards.org/guide
Zsűritagok teljes listája: www.lafargeholcim-awards.org/juries
Részletek a fenntartható építés célterületeivel kapcsolatban: www.lafargeholcim-awards.org/target
Több mint 200 korábbi LafargeHolcim Awards díjazott projekt: www.lafargeholcim-foundation.org/projects