Lapszámok

2016. augusztus XXIV. évfolyam VI. szám

Bevált és kiérlelt eljárás a Wolf System zsalurendszer

Évente több mint 5000 kör alakú vasbeton tartály megépítésével Európa vezető kivitelezőjévé vált a tartályépítés szakterületén a Wolf System, amely évtizedek óta erősíti pozícióját a kisipari és az ipari szektorban. Folyamatos újítással és beruházással évente több mint 3500 épületet és tetőszerkezetet gyárt és épít a vállalkozás.

AWolf System vezető pozíciót tölt be az építés terén egész Európában, a megbecsült helyet kiérlelt technológiája és tapasztalata alapján vívta ki. Az építéssel kapcsolatos tervek megvalósításához a tanácsadástól és tervezéstől kezdve a gyártáson át a szerelésig mindent egy kézből kínálnak.

A Wolf System tartályépítési programja a szilárdapríték-tárolótól, a gabonasilótól a folyadék tárolására alkalmas nagy térfogatú ipari tárolótartályokig, hígtrágya-, oltóvíz-, csapadékvíz-, biogáz berendezéseken át a nagy szennyvíz-derítő berendezésekig terjed.

SPECIÁLIS ZSALUSZERKEZET

Cégünk henger alakú tartályainak sikerét a jól bevált, kidolgozott és technológiailag racionalizált fémtáblás zsaluzó módszernek köszönheti. Az állandó műszaki fejlesztéssel és az eljárás folytonos jobbításával optimálisan ki tudjuk elégíteni az egyre inkább növekvő követelményeket.

A zsaluszerkezet saját, házon belüli termékünk. A Wolf konszern ausztriai lakatosüzemében kifejezetten körmedencék építéséhez fejlesztett kiselemes rendszer ideális építést tesz lehetővé. Így az építési tapasztalatok és direkt visszajelzések alapján hatékony fejlesztés megvalósítására vagyunk képesek. Folyadéktározóink mérettartománya a 2,5 m-től az 50 m belső átmérőig terjed. Emellett magasabb hengeres építmények (silók) építésére optimalizált zsalurendszerrel is rendelkezünk, amellyel akár 30-35 m magasságot is el tudunk érni. Ezek a mérettartományok lágy acélbetétes technikával értendők, különleges esetekben feszített technológiával nagyobb méretű műtárgyak építését is vállaljuk.

Az 1,0 m magas, ívre hajlított, bordákkal merevített acél zsalutáblák adott (2,75, 3,5, 7, 12 és 24 m) átmérők esetén a belső síkon tiszta körívet alkotnak. A kör kerületének képletére tervezett π/4 ívhosszúságú belső táblák lehetővé teszik a félméteres átmérő-növekedést egész számú belső oldali táblákból kialakítva. A fal szerkezeti vastagsága a külső síkon beépített köztes táblaméretekkel állítható.

A Wolf rendszere a csúszó- vagy kúszózsalus technológiával szemben az adott mérettartományon belül gyorsabb és gazdaságosabb építést tesz lehetővé. A kívánt szerkezeti magasságot úgy érjük el, hogy a már megszilárdult szerkezeti elemekről lebontott táblákat a betonozási ütemeknek megfelelően gyűrűkként összekapcsolva építjük egymás fölé. A zsalutáblák függőleges irányú helyzete a felületi súrlódással és az acélgyűrűkben a betonozás alkalmával fellépő feszültséggel biztosított.

Vízzáró szerkezetek építésénél előnyt jelent az egymástól független, átkötéseket nem alkalmazó belső és külső zsaluhéj. A belső gyűrűt az átmérőtől függően egy központi tengelyhez vagy egy, az ívet követő állványzathoz merevítjük ki. A belső oldali vízszintes acél merevítők a munkaszint járópallóinak alátámasztását is szolgálják.

A belsőtől függetlenül felállított, ékekkel, csapokkal és kilincsekkel összekapcsolt külső gyűrű önmagában merev, és a gyűrűirányú húzási igénybevételeket abroncsszerűen veszi fel. Ez a megoldás a beton bedolgozása során szigorú technológiai fegyelmet kíván. A belső zsaluzat tökéletesen kiegyensúlyozott merevítő rendszere kör alakú zsaluzatunk alapját jelenti. A zsaluzat olyan stabil, hogy a belső és a külső zsalutáblák rögzítése a falon áthaladó rögzítő és távtartó elemek alkalmazása nélkül is megoldott, ezáltal maximális falazattömörség érhető el.

A rendszerhez különböző kiegészítők is tartoznak. Egyes elemek a födémperemek kialakítását teszik lehetővé, míg mások nagy magasságban épülő födémek alsó zsaluzatának alátámasztását szolgálják. A külső és belső palástba akasztható állványzatok, korlátok egyrészt a megfelelő munkavégzést segítik, másrészt a munkavédelmet erősítik.

Társaságunk ezen felül rendelkezik gépházak, trágyatálcák, szögletes műtárgyak és osztófalak készítéséhez szükséges Paschal gyártmányú síktáblás zsalurendszerrel.

TERVEZÉS – TAPASZTALATTAL ÉS SZAKÉRTELEMMEL

Saját statikusaink és tervezőink az engedélyezési és a kiviteli tervek mellett elkészítik az adott termék gyártmányterveit is, biztosítva a szükséges terveket, számításokat megrendelőink beruházásához.

A projekt teljes megvalósítási folyamatát egy projektvezető kíséri végig és felügyeli azt. Így az első tanácsadástól a műszaki átadásig egy személyben mindvégig rendelkezésre áll. A munkálatokat az irodából kísérve, vagy a helyszínen azonnal reagálni tud az esetlegesen felmerülő kérdésekre, problémákra. Társaságunk dolgozóink munkamoráljának köszönhetően gyorsan és hatékonyan teljesíti vállalásait.