Lapszámok

2016. augusztus XXIV. évfolyam VI. szám

Szilvási András: BETON INNEN-ONNAN

Világszerte számtalan helyen és módon alkalmazzák a betont mint építőanyagot. Összeállításunkban kis körkép bolygónk különböző pontjairól, Balatonfüredtől Philadelphiáig.

BALATONF ÜREDI KAGYLÓKÚT

Balatonfüreden áll ez a gyönyörű beton kagyló alakú szökőkút. A szökőkút elemei között nincs két egyforma, ezért minden eleme külön sablonban készült. A beton C50/60 szilárdságú, speciálisan összeállított öntömörödő, száladalékos finombeton. Felülete (az Argomex Kft. jelrendszere szerint) Washret kiképzéssel készült, szemcsézett. A szemcsézett felületen a szökőkút vize lefolyáskor különleges látványt nyújt, miközben minden egyes szemcsén átbukik. Esti megvilágítása hangulatossá és a környék egyedi nevezetességévé teszi a szökőkutat.

A beton kagyló szökőkút felülete alaposan kigondolt, hibátlan látványbeton. Kép forrása: Argomex Kft.

LENGYEL LEBEGÉS – BIZTONSÁG MINDENEKELŐTT

A beton előállítása még energiaigényes művelet, de amikor magas szinten jelentkezik a biztonság és a tartósság igénye, akkor nem lehet legyőzni.

Dél-Lengyelországban készült ez a mező felett lebegő beton családi ház. A földcsuszamlások és az elemek támadása elleni totális biztonságot és tartósságot szimbolizálja. Formavilága egyszerű, de igényesen tervezett és kivitelezett. Tervezőjéről, Robert Koniecznyről nevezték el, és Konieczny Bárkája néven vált közismertté. A táj lenyűgöző, enyhén lejtős. A hó és az esővíz elleni védelem miatt a ház szokatlan alakú megtámasztást és alapozást kapott. A lezúduló esővíz kártétel nélkül képes a ház alatt, mellett lefolyni a hegyoldalon. Az épület tájba illesztése telitalálat, megjelenése emlékeztet a hegyi szénatárolók alakjára, nem tájidegen. A tervező hatalmas üvegfelületekkel nyit a tájra, ezzel oldja az egyszerű formavilágú betonépület szigorúságát. A ház szabadon megközelíthető a felvonható teraszon (mint egy felvonóhídon) keresztül. Nincsenek kerítések, amelyek a tervezés irányelve szerint lehatárolnák a környezetet. Nem kell füvet nyírni, a juhok és a tehenek ezt ingyen elvégzik.

Forrás: inhabitat.com Fotó: Jakub Certowicz

Itt minden a biztonságról szól: beton nyeregtető, szilárd épületszerkezet, becsúsztatható táblás zsalugáterek.

PORTUGÁL KÖZÉPISKOLAI FELÚJÍTÁSI PROGRAM

Középiskolai felújítási program keretében alakították át Portugáliában ezt a középiskolát. Az épületet 1986-ban építették betonelemekből. Az építést megelőző tervezési időszakban az egyik alapkövetelmény az állékonyság és a biztonság mellett az üzemeltetés minimális igényének a megteremtése volt. Ennek tökéletesen megfelelt az előregyártott betonelemekből készült szerkezeti megoldás. Mintaértékű volt az épületszárnyak kerengőszerű elhelyezése és parkba illesztése. A korszellemnek megfelelően a betonfelületek egyszerű, sima szürke színnel készültek. A homlokzat egysíkúságát ferde kávaképzéssel és az ablakok elé nyúló árnyékolók segítségével oldották. Az árkádok szintjén a pengefalakat játékos formákban nyitották fel, látványos térképzést formálva.

Forrás: inhabitat.com Felújítás után színezett árnyékolók és felnyitott pengefalak.

A kivitelező (CVDB ARQUITECTOS) a felújítás során minimális költségvetésből oldotta meg az építészeti design helyreállítását. Jól sikerült terv alapján kiemelt helyeken színezte a betonfelületeket, látványosan játékos homlokzatot létrehozva.

A belső terekben is kevés helyen alkalmazott betonfestést a kivitelező, pl. a lépcsőterek élénk napsárga és a porta környékének narancssárga színezése. A betonszerkezetek és -felületek az eltelt időben nem rongálódtak, kőműves- vagy más javító munkára nem volt szükség. A gépészeti és elektromos hálózatok felújítását a mai előírásoknak megfelelően végezték. A tanári kar és a diákok egyöntetű véleménye, hogy szívesen tanulnak és töltik el idejüket a felújított épületben.

Üde színfolt, beton székek a pihenni vágyóknak. Fotó: Szilvási

A kiemelt közösségi helyeken az egyes beton szerkezeti felületeket lefestette, hangsúlyossá tette a kivitelező.

A GRÚZ BETON

Grúziát is a kevésbé szerencsés történelmű, sok elnyomással küzdő kaukázusi népek lakják: ezt bizonyítja a múltból itt maradt építészeti emlékek sora. Már több ezer évvel ezelőtt is magas kőből épített lakótornyokba mentették életüket és kevéske vagyonukat, amikor észlelték a be-betörő lovas portyázókat. Ma sem idegenkednek a kő és beton építőanyagok használatától. A magas Kaukázus völgyében megbúvó Mesztia kisváros főterén áll az előregyártott vasbeton elemekből megépült rendőrségi épület A tervező nevét nem sikerült beazonosítani, de bizonnyal hatással volt rá Zaha Hadid, vagy Ito Toyoo hasonló megjelenésű betonépítészete. Valószínűleg az előregyártott elemeket máshonnan szállították ide a kanyargós, szerpentines úton. Üde színfolt ez az épület a régi, kevésbé, vagy sehogyan sem karbantartott házak között. Az előregyártott elemek homlokzati textúrája egyedi, véletlen mintásan bélyegnyomatos. Nagy felületen egységes benyomást kelt.

Mesztiai rendőrség épülete. Formavilága egyedi, egy kicsit utánozva a sztárépítészek világát. Fotó: Szilvási

Fővárosukban, Tbilisziben is előszeretettel alkalmazzák a betont. A Mtkvari folyó partján lévő Rike park különösen jó példa erre. Csiszolt fehérbeton térbútorai állják az idők próbáját és esztétikus látványt nyújtanak.

A domboldali megerősítés többletfunkciója: Mászófal, másképpen. Fotó: Szilvási

A Rike park keleti oldalát egy magaslat uralja, amelynek partfalát meg kellett erősíteni. A megerősítést lőttbetonnal végezték, amellyel követni lehetett a part domborulatait. A megerősített partfal új funkciót kapott. Kapaszkodókat, támaszkodókat építettek be, így egy igazi óriási mászófal lett belőle.

Azonban máshol is felbukkan a beton építészeti alkalmazása. A Mtacminda-hegy alatt található a képen látható, építés alatti lakóház. A nyeregtető borítása még nincs kész, de a cserép alatti biztonság már garantálható. A nyeregtető kiképzése betonból készült, ugyanúgy, mint ahogyan a homlokzati falak is.

A Mtacminda-hegy alatt tervezett családi háznál alapvető követelmény lehetett a biztonság. Beton nyeregtető, beton főfalak. Fotó: Szilvási

PHILADELPHIAI BETONPANEL

Szemet gyönyörködtető épület a philadelphiai Navy Yard székhelye. A különleges, igényes tervezés és a beton-előregyártás mintaképe, pedig „panel” épület. Sok-sok ilyen igényes épület megépítése vezethet el oda, hogy már nem lesz dehonesztáló maga a szó is: panelépület. A projekt magas nehézségi fokozatú, ezért az elemgyártás és -szerelés területén innovatív megoldásokat is alkalmazni kellett.

A philadelphiai Navy Yard székhelye.

A négyszintes épület három oldala szokásos függőleges felületével nem hoz újat, itt csak az igényes látványbeton megvalósítás fogja meg a szemlélőt. A negyedik (keleti) oldala azonban gravitációt meghazudtoló dizájnja miatt nagyon szokatlan. Homlokzati kiképzése leutánozza a közeli park futópályájának kanyarulatát. A térbeli elhelyezés minden szempontjából görbe. Ívelt függőleges értelemben is és alaprajzi értelemben is. A 29 000 m2 alapterületű épület homlokzata 421 előregyártott betonelemből készült. A homlokzati panelek vastagsága 11 cm, amelyet méretezett módon tehercsökkentés miatt kikönnyítettek.

Szemet gyönyörködtető, innovatív megoldás, előregyártott elemek térbeli elhajlása.