Lapszámok

2016. június XXIV. évfolyam V. szám

Az év legváltozatosabb betonipari eseménye idén is a Beton Fesztivál lesz

A 2015-ös évben hatalmas érdeklődés mellett zajlott betonnépszerűsítő konferencia idén is izgalmas programokkal várja a szakmabelieket, diákokat és az építészet iránt érdeklődőket. 2016. szeptember 29-én a beton.hu szervezésében ismét lesz Beton Fesztivál. A tavalyi rendezvényről Murányi Gáborral, a BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiumának elnökével beszélgettünk.

Honnan értesült a tavaly első alkalommal megrendezett Beton Fesztiválról?

A Szakkollégium kapcsolattartójaként személyesen a szervezőktől értesültem az első Beton Fesztiválról. 20 fő hallgató ingyenes részvételét tették lehetővé számunkra, melyet ezúton is köszönünk.

Miért döntött úgy, hogy részt vesz az eseményen?

Mint a Szakkollégium tagja minden, építőipart érintő esemény iránt érdeklődöm. A Beton Fesztivál remek lehetőségnek mutatkozott, hogy megismerhessem a betonipar új technikai vívmányait, valamint találkozhassak szakmabeliekkel.

Miben volt egyedi a Beton Fesztivál más építészeti témájú konferenciákhoz képest?

Leendő építőmérnöki szemmel nézve üdítőnek hatott, hogy gyakorlati szempontú előadások is elhangzottak, említhetem például Polgár Lászlóét , melyben kitért az előregyártott feszített csarnokszerkezetek építésének kérdéskörére is. De tetszett a beton felületi textúrájának kialakítási lehetőségeit taglaló előadás is. A helyszínen rendezett workshop szintén érdekes és nem mindennapi volt.

Milyen benyomások érték a rendezvényen, a program mely részét emelné ki a többi közül?

Meglepődve tapasztaltam, hogy milyen sok – számomra új – felhasználási lehetősége van a betonnak. A beton (beltéri) bútorokat és dísztárgyakat, ékszereket kifejezetten érdekesnek találtam. Azt pedig végképp, hogy az ékszerkészítést a vállalkozó kedvűek a helyszínen, a workshop keretein belül ki is próbálhatták. Ha tudtam volna, hogy lesz erre lehetőség, magammal vittem volna a Szakkollégium logójának zsaluzásához egy logómintát.

Kiknek ajánlja a részvételt?

Minden építész- és építőmérnök hallgatónak, mert a fesztiválon rengeteg olyan dolog hangozhat el, melyeket az egyetem falai között a „hagyományos” kurzusokon nem feltétlenül hallunk.

Ön szerint miért érdemes részt venni a 2016-os Beton Fesztiválon?

A tavalyi tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy az innovációért, az új szemléletért és az ipari trendek alakulásának megismeréséért érdemes lesz részt venni a 2016-os Beton Fesztiválon is.


A BETON FESZTIVÁL

A Beton Fesztivál 2015-ben indult hagyományőrző céllal a beton.hu, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) és tagvállalataik támogatásával. A rendezvény célkitűzése a beton mint építőanyag népszerűsítése, a benne rejlő lehetőségek bemutatása, valamint a hozzá kapcsolódó előítéletek és tévhitek eloszlatása. A tavalyihoz hasonlóan a szervezők idén is izgalmas és változatos programokkal várják az érdeklődőket.

További információ: www.beton.hu/betonfesztival/


MURÁNYI GÁBOR

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának alapképzésén, vízmérnöki szakirányon végzős hallgató. 2013 óta a BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Vízépítő Körének tagja. 2014 októberétől 2015 októberéig a Szakkollégium szakmai alelnöke, 2015 októberétől pedig az elnöke.