Lapszámok

2016. június XXIV. évfolyam V. szám

Polgár László: Sportlétesítményekkel szembeni követelmények

Az utóbbi években egyre többet hallunk a fenntartható fejlődésről. Az építési ágazatot érzékenyen érintik az új követelmények. Cikkünkben arra mutatunk be példákat, hogy miként lehet megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

Az MTK stadion előregyártott vasbeton szerkezeti kialakítása jól tükrözi, hogyan igazodunk a követelményekhez:
• az egyes elemek keresztmetszete a lehető legkisebb, főleg a beépített betonmennyiséggel való takarékoskodás jellemző.
• feszített vasbeton elemek alkalmazása. A feszített vasbeton elemek beton keresztmetszete szűkebb lehet, mint a lágyvasas elemeké, így az acélmennyiség is kevesebb.
• általános tendencia a magasabb értékű anyagokból a kisebb mennyiség beépítése.
 
 
Sajnos nem lehetett mindenütt kihasználni az előregyártott szerkezetek előnyeit, a tervezés már jócskán előrehaladt, amikor az ASA Építőipari Kft. bekapcsolódhatott a folyamatba. Érdemes összehasonlítani két építkezést:
• MTK stadion, Budapest
• Szentpétervár, stadion.
 

Az MTK stadion vasbeton szerkezetének kb. 50%-a készült üzemben. Az 5 320 nézőhelyes stadion előregyártott vasbeton szerkezetének szerelése szintén mintegy 4 hónapot vesz igénybe. Szentpéterváron a stadion vasbeton szerkezete 100%-ban monolit, a világ leglassabban elkészülő és legdrágább stadionja. 62 000 nézőhely, építési idő kb. 8 év. 10 000 EUR/ülőhely (mintegy ötszöröse a nagyerdei stadion egy ülőhelyre jutó költségének).

1. Az épülő budapesti MTK stadion

Így nem egyszerű stadiont építeni! A magyar stadionépítések a világ középmezőnyében helyezkednek el. Sokkal eredményesebbek lehetnénk, ha a stadionépítési program meghirdetése után a tervezők, gyártók és kivitelezők közösen alakíthatnák a terveket.

A tervezésnek ki kell terjednie a gyártás, a logisztika, a helyszíni építéstechnológia, a költségek, az építési idők, létszámok tervezésére is. Ezen kívül újabban az 50-100 éves üzemelési időtartam összes költségét is becsülni kell.

Változóban a magyar vasbetonépítés?

A rendszerváltás után sokan azt gondolták, nincs létjogosultsága az előregyártott vasbeton szerkezeteknek. Bejöttek az országba a korszerű zsaluzási rendszerek, a tervezők örültek, mert kikerültek a gyártók, kivitelezők nyomása alól, szabadabban tervezhettek. A külföldi befektetők, az áruházak, raktárak, új üzemek építtetői a korszerű, könnyű vasbeton vázakat keresték, miközben a többszintes irodaépületek többnyire monolit síkfödémekkel épültek.

3. A nagy fesztávolságú födémek gazdaságos megoldást jelentenek

Közben a fenntartható fejlődés követelménye előtérbe helyezte a Földünk nyersanyagaival való takarékoskodást. Szintén a fenntartható fejlődés követelménye miatt sokkal hosszabb távra kell építenünk, úgy, hogy építményeink funkciója egyre gyakrabban változik. Olyan tartószerkezeteket kell létrehoznunk, amelyek sokféle használatra megfelelnek, így folyamatosan növekszik födémeink, tetőink fesztávolsága, csakúgy, mint teherbírási követelményei. Újabban már a bonthatóság kedvező feltételei is előtérbe kerültek. Így az új típusú tartószerkezetek irányában kell fejlesztenünk. Az üzemelés energiaszükségletének csökkentése miatt igyekszünk minimálisra szorítani a tartószerkezetek magasságát és csökkenteni az anyagmennyiségeket. Szerencsére bővült a szerkezeti anyagok választéka, különösen az alkalmazható betonok tulajdonságai változtak drasztikusan, nem várt mértékben. A nagy- és szuper nagyszilárdságú betonok lehetővé teszik a jelentős anyagmennyiség-csökkentést, de csak zárt terű üzemekben történő gyártás esetén lehet kihasználni ezeket a nagy szilárdságokat, minimális méretekkel.

Magyarországon ma még csak a kezdetén vagyunk a nagy változásnak, külföldön hatalmas mennyiségű pénzt költenek például a „betonból könnyűt” kutatásokra.

Melyek a várható változások?

Együtt kell elemezni az ökonómiai (természetbarát) követelményeket a gazdasági, valamint a (esztétikai, emberbarát, jövőt is kiszolgáló) szociológiai követelményekkel. A helyszíni munkákat csökkenteni kell, nem lehet az építőmunkásokat tovább kizsigerelni. A számításba jöhető változatoknál mindig mérlegelni kell, mit érdemes üzemben gyártani, mit a helyszínen megvalósítani. Az öszvér szerkezeteké a jövő: feszített karcsú elemek képezik a húzott öveket, a helyszínen a vasalási szőnyegeket csak ki kell gurítani (BAMTEC), és jöhet az önterülő pumpált beton.

2. Feszített felül bordás födémelemek monolit rábetonozással

A Plan 31 Mérnök Kft. az ASA Építőipari Kft.-vel közösen fejlesztette ki a 2. képen bemutatott födémrendszert.

A nagy terhelésű, viszonylag nagy fesztávolságú födémek esetében, mint például egy gyógyszereket, injekciókat gyártó üzemnél a fő követelmények:
• 15 kN/m2 hasznos terhelés
• kis szerkezeti magasság legyen, „porzugok” nélkül
• kis alakváltozások legyenek, maximum l/500 lehajlás
 

Ilyen követelmények esetén a monolitikus, többtámaszú viselkedés biztosítása, a gyors kivitelezhetőség és a gazdaságos (viszonylag olcsó) megoldás keresése részben előregyártott szerkezeti kialakítást eredményez. Kedvező eredményt hoznak a gerendák fészkeibe ültetett feszített fióktartók, a feszített felül bordás födémelemek monolit rábetonozással.