Lapszámok

2016. június XXIV. évfolyam V. szám

Környezetvédelmi beruházás a DDC-nél

Közel 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházásba fog a Duna-Dráva Cement Kft., amelynek célja a porkibocsátás minimális szintre csökkentése. A modernizáció hozzájárul az üzembiztonság növekedéséhez, ezáltal a továbbra is fenntartható cementgyártáshoz, illetve a következő évtizedekre is biztosítja, hogy megbízható és stabil munkáltatóként legyen jelen a térségben a cementgyár.

A Duna-Dráva Cement Kft. több mint fél évszázada meghatározó gazdasági szereplője Vác és vonzáskörzetének, a térség egyik legnagyobb munkáltatója. Filozófiájuk egyik legfontosabb pillére a fenntarthatóság, ezt szolgálják vállalati gyakorlataik – mint például a mértéktartó gazdálkodás az energiával és a természet ásványkincseivel, vagy a szelektív hulladékgyűjtés – és társadalmi felelősségvállalási programjaik is. 2016-ban újabb mérföldkőhöz érkezett a Váci Cementgyár, hiszen a tulajdonosi háttér maximális bizalmára alapozva komplex modernizációs folyamatba kezd a vállalat. A környezetvédelmi beruházás már a 2020-as emissziós előírásokat is bőven meghaladó, még inkább környezetbarát cementgyártást tesz majd lehetővé. A 2016 nyarán induló, várhatóan 2018 áprilisáig tartó műszaki fejlesztéssel és a még korszerűbb technológiai megoldások alkalmazásával újabb lépést tesz a fenntarthatóság irányába a DDC.

A beruházás során lecserélik a cementgyári kemenceszűrő berendezését, ezáltal még alacsonyabbak lesznek a kibocsátási értékek, továbbá csökkenni fog a szén-petrolkoksz tüzelőanyagok használata, helyette növekedni fog a környezetkímélő, teljes mértékben ellenőrzött és biztonságos, helyettesítő tüzelőanyagok aránya. „Alapelvünk, hogy tevékenységünket korszerű technológiával, ugyanakkor a fenntarthatóság és a környezetvédelem figyelembevételével végezzük, lehetőségeinkhez mérten a legmagasabb színvonvalú technikai megoldásokat alkalmazva a cementgyártásban. Tulajdonosaink támogatásával olyan környezetvédelmi fejlesztést hajtunk végre Váci Gyárunkban, amelynek eredményeként a mainál is korszerűbb körülmények között folytathatjuk majd gyártási tevékenységünket, szem előtt tartva mindenekelőtt környezetünk megóvását. Hasonló modernizációs beruházást hajtottunk végre Beremendi Cementgyárunkban 2008-ban, amely jelentős, nagyságrendileg 90%-os csökkenést eredményezett porkibocsátásunkban. A váci környezetvédelmi fejlesztés célja, hogy hasonlóan alacsony, minimális kibocsátással működhessünk, megerősítve ezzel a DDC Váci Gyárának térségben betöltött szerepét, további évtizedekre is stabil munkahelyet biztosítva az itt élőknek” – mondta el Szarkándi János a DDC elnök-vezérigazgatója.

További információ a beruházásról a DDC honlapján: http://www.duna-drava. hu/hu/kornyezetvedelmi-beruhazas-vac