Lapszámok

2016. június XXIV. évfolyam V. szám

Szilvási András: A gondolat három dimenzióban Beton köztéri alkotások (3)

Beton köztéri alkotásokról szóló sorozatunk célja, hogy megmutassuk, mennyire széles és színes a betonpaletta, valamint az anyag változatos alkalmazhatósága. Az összeállítás arra ösztönöz, hogy nyitott szemmel járjunk, vegyük észre, hogy milyen sok helyen találkozhatunk a betonnal a mindennapokban, ott, ahol ezt nem is gondolnánk.

Makam Esahid (Mártírok) emlékmű, Algír Forrás: en.wikipedia.org

KETTÉTÖRT ÉLETEK

Megindítóan egyszerű és kifejező Návay Sándor alkotása, amely a II. világháború hőseire, elesettjeire emlékezik. A Fábiánsebestyén főterén álló alkotás méltó emléket állít a csatákban elesett hősöknek. Az emlékmű középpontjában szalaggal átfont babérkoszorú látható, a két felfelé törő, végén befelé hajló ív között vaskeresztet helyeztek el, a kettétört élet és emlékezés jelképeiként. Anyagai: beton, műkő, bronz és vas.

Farkas Ádám - Köszöntő Forrás: farkasadam.hu

A MONUMENTÁLIS

A 100 méter magasságú mártírok emlékművét, a Makam Esahidot 1982-ben emelték annak a másfél millió algériainak az emlékére, akiket a francia népirtó gyarmatosítók öltek meg az 1954 és 1962 között az ország szabadságáért folytatott algériai háborúban. Algériának akkor 8 millió lakosa volt. A francia gyártmányú genocídium nyilván a szent francia jelszavak, a „szabadság, egyenlőség, testvériség” jegyében történt. A három égbe szökő pálmalevelet mintázó betonkolosszus-alkotás alatt ég az „örök láng”. A pálmalevelek szélén egy-egy algériai harcos szobra látható.

OLAJLÁNG EMLÉKMŰ

Az alkotást Százhalombatta központjában állították fel 1975-ben. A szovjet-magyar barátságot szimbolizáló művet Rózsa Péter készítette betonból és műkőből. Szokás szerint utolérte az erősen politikai tartalmú művek végzete, így lebontották. Azonban egy új helyen, a Százhalombatta vasútállomása melletti kisebb téren felállították.

Rózsa Péter - Olajláng emlékmű Forrás: www.kozterkep.hu

AZ ÚJDONSÁG

Faldíszek témakörben jó pár izgalmas megoldást bemutattunk már: a fényes porcelán díszektől kezdve a hő hatására változó tapétáig egészen elképesztő megoldásokat rejt a piac, a kínálat pedig egyre csak bővül. Itt van például a betoncsempe. Az Urbanproduct csapata olyan alkotásokban gondolkodik, melyek előállítása nem jár környezeti terheléssel,  a helybeli kis manufaktúrákban elkészíthetők, s nem utolsó sorban időtálló, minőségi termékek. A kihajtogatható asztal és a vállfaként funkcionáló hokiütők mellett a terméklista további izgalmasabb darabja az a  csempe, amit betonból, fából és kerámiából állítanak elő, és bel- valamint kültéren egyaránt megállja a helyét.

AZ ORGANIKUS

A szigetvári Vigadó épületének tornyai. Alkotója az organikus építészet magyar géniusza, Makovecz Imre. Bár a szigetvári környezetbe nem pontosan illik bele és nem is szobor, de önmaga szoborszerűségével kitűnik az épített valóságból.

Makovecz Imre - szigetvári Vigadó Forrás: vendegvaro.utazom.com

SZENTENDREI KÖSZÖNTŐ

1973-80 között alkotta Farkas Ádám festett betonszobrát, a Köszöntőt. A szobor Szentendrén található.