Lapszámok

2016. március- április XXIV. évf. 3-4. szám

Minden építés alapja 2016 - Betonpályázat tervezőknek

A beton.hu - a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség, a Magyar Betonelemgyártó Szövetség és tagvállalataink támogatásával - 2016-ban országos, nyílt és nyilvános pályázatot hirdet betonból tervezett köz és lakóépületek, üzemek, telephelyek építész tervezôi részére.

A pályázat célja

A kiíró célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel azon köz- és lakóépületeket, üzemeket, telephelyeket, amelyeknek tervezése és megvalósítása során elsődlegesen alkalmazott építőanyag a beton. A pályázat 2016-ban második alkalommal kerül meghirdetésre. A beton a víz után a második leggyakrabban használt alapanyag a világon. Sokoldalúságát, tartósságát kihasználva jelen leg a legtöbb célra felhasználható termék. Még ma is sok a visszatartó erő, amely a múltból eredeztetve arról szól, hogy a beton csak tartószerkezetre, alapozásra való, takarni kell. Az elmúlt években azonban Magyarországon is végbemenő építészeti, anyaghasználati változások során a beton funkcionális és esztétikai térnyerése megtörtént, a beton hazai reneszánszát éljük.

A részvétel feltételei

Pályázni olyan építész tervezői munkákkal és megvalósuló projektekkel lehet, ahol az elsődlegesen alkalmazott anyag a beton, a tervezés során pedig nem csak a szokványos (pl. alapozás, aljzatbeton, betonváz, födém) szerkezeti elemek esetében kerül felhasználásra, hanem egyedi, különleges megoldásokra is. Ilyenek lehetnek többek között a beton tömegét kihasználó határoló elemek, különböző látszóbeton megoldások, különleges szerkezeti elemek, beton burkolatok, berendezések, bútorok.

Pályázat benyújtása

A pályázati anyagot e-mailben kell beküldeni a kiíró részére. A pályázatnak tartalmaznia kell többek között az engedélyezett építési engedélyezési terv dokumentációból azokat a részeket, melyekből egyértelműen kideríthető a beton alkalmazásának célja, módja, műszaki paramétere. Kérjük külön kitérni annak bemutatására, milyen különleges követelmények, esztétika, műszaki meg oldások stb. miatt került a beton alkalmazásra.

Díjazás

A „Minden építés alapja 2016” pályázat 600.000 Ft összdíjazású, amely összeg az első három helyezett között a következőképpen kerül megosztásra:

  • első helyezett 300.000 Ft
  • második helyezett 200.000 Ft
  • harmadik helyezett 100.000 Ft

 

Határidő

2016. július 31. 24:00

Eredményhirdetés

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására a 2016 őszén rendezendő „Beton Fesztivál” alkalmával kerül sor. A díjazottak személye az eredmény hirdetés során kerül először nyilvánosságra.

További információk, a kiírással és a jelentkezéssel kapcsolatos részletek a www.beton.hu/palyazat oldalon találhatók.

A pályázáshoz sok sikert kíván a beton.hu munkacsoportja!