Lapszámok

2015. január-február XXIII. évf. 1-2. szám

Marxreiter Adrienne, Kovács Lelle: Puhabeton pad

Egy ellentétpár meg tud-e jelenni egyetlen tárgyban? Össze lehet-e kapcsolni két végletet úgy, hogy jól működjenek együtt? Megformálható-e egy olyan tárgy, ami egyszerre rossz és jó, kellemes és kellemetlen, hideg és meleg vagy éppen puha és kemény? A bemutatott munkánk az utolsó párosra épít.

Puha és kemény

2014-ben a Szövetség '39 szervezésében induló Beton kurzuson egy olyan tárgy kialakításán gondolkoztunk Kovács Lellével, amely mindenki számára bemutatja és kipróbálhatóvá teszi a kapcsolatot az ellentétek, vagy éppen az első látás alapján történő ítélés és a valóság között. A tervezés négy hónapig tartott, Szabó Péter konzulensünk hétről hétre segített és motivált bennünket.

A puhabeton pad előzménye a betonpárna, egy párna formájú, selyem mintázatú tárgy, melynek alapanyaga kizárólag beton volt. Puhaságát messziről szemlélve éltük át, hiszen formája és külső felülete a megtévesztésig hasonlított egy valódi párnára.

Előkészületek

Ötleteléseink kezdetén a legfontosabb az volt számunkra, hogy olyan tárgyat alakítsunk ki, ami első ránézésre nem több egy használati tárgynál, megjelenése egyértelműen egyetlen anyagra utal, és nem kérdés, hogy miből készült, és milyen lehet ráülni. Használat közben mégis mást tapasztalunk. Puhaságot érzünk. Sokat gondolkoztunk, hogy milyen technikával érjük el ezt a tapasztalást a funkcióban. Eleinte kötélre, gumira akartunk felfűzni apró betonelemeket. A megjelenés itt is a betonra emlékeztető lett volna, textil-szerű felületet kialakítva, de az összhatás mégsem tükrözte volna az elképzelésünket.

Mivel a teljes pad betonból készült, megoldást kellett találnunk arra, hogy annak ellenére, hogy ez az anyag nem gyakran tesz lehetővé kényelmes ülést, mi mégis elérjük, hogy a használó minél kellemesebben érezze magát a tárgyon. Még jobb, ha érdekesnek, viccesnek, játékosnak is találja azt. A puha hatás elérése érdekében kísérleteztünk kerékpár gumibelsővel, félbevágott teniszlabdákkal, kötelekkel és mágnessel is.

Megvalósítás

Sok gondolkodás és kísérletezés után alakult ki a végleges terv: dolgozzunk rugókkal. Ennek megvalósítása sem volt kihívásmentes, hiszen a rozsdamentes acélrugókat magunknak kellett beszereznünk. Szerencsére viszonylag hamar rátaláltunk az ötletünket támogató cég képviselőire, akik a tervek és a lelkesedésünk láttán készségesen állták a rugók költségeit.

Végül kisebb kockaformájú elemre osztottuk az ülőfelületet, és mindegyikbe beleöntöttünk egy-egy rugót. A felületet 36 elemre osztva elértük, hogy a padon helyet foglalva az szépen lekövesse a terhek eloszlását. Ahol szükséges, mélyre süllyed, ahol nem, ott pedig csak finoman mozdul el. Az elemek minden mozdulatnál alkalmazkodnak az új terheléshez, lemerülnek a rugókon és felemelkednek a tehermentesítést követően.

A munkafolyamat

A workshop helyszíne egy régi csarnoképület volt, tele a munkához szükséges eszközökkel és gépekkel. Első ízben megterveztük és furnérlapokból kivágtuk a megfelelő méretű táblákat a zsaluhoz, összecsavaroztuk az elemeket, majd szilikonnal tömítettük a réseket és sarkokat.

Ezután próbaöntéseket végeztünk, színeket teszteltünk, rugókat öntöttünk a betonba, hogy megtapasztaljuk, mekkora mozgást tesz lehetővé ez a technika. A pad lába és kerete 50%-ban tartalmaz antracit és fehér színezetű finombetont. A pad 6×6 cm-es elemeinek színei pedig véletlenszerűen az egészen sötéttől a fehérig terjednek.

A technológia egyszerűsége felgyorsította a munkát, csak megfelelő arányban kellett összekeverni a port a vízzel, valamint egy kevés üvegszálat is tettünk bele az erősítés érdekében. Ezután következett az utómunka: csiszolás, polírozás és lakkozás.

Öt hét kemény munka után elkészült a puhabeton pad. A kurzus zárásaként az Urimuriban rendezett kiállításon a Beton kurzus minden résztvevője bemutatta alkotását. Itt padunk a bútor kategória díját hozta el. Később több más helyszínen is bemutatkoztak az alkotások, részt vettünk a Betonkenu rendezvényen, az Artplaccon és a Sziget fesztiválon is. Itt bemutatót és workshopot rendeztünk a látogatóknak.

2014 novemberében indultunk a Budapesti Műszaki Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáján, képzőművészeti szekcióban. Nagy örömünkre 1. helyezést értünk el, így 2015 tavaszán indulhatunk az országos megmérettetésen is.

A koncepció megjelenítése

A Betonpárnánál a megjelenése segített, a Puhabetonnak viszont a fent bemutatott funkciója idézi elő a pozitív csalódás élményét. Látványra egy barátságos formát kapott, ami eltér az általános „padképünktől”. Nem a megszokott városi padokra emlékeztet minket, hanem sokkal inkább egy játék székre, amit így szívesebben kipróbálunk. Idén tehát egy köztérre kikerülő padot készítettünk, ami a városi környezetben és a mindennapi sürgés-forgásban egy pillanatra megállít minket.

Eddigi tapasztalatunk alapján viccesnek találják az emberek, nagyon szívesen kipróbálják és ráülnek a szokatlan bútorra. Mindenki arcán az utolsó pillanatban mosolyt, tágra nyílt vagy éppen a nevetéstől csíkra hunyorított szemet látunk, ami munkánk eredményességét bizonyítja.

Az inspiráció forrása

A valóság-illúzió ellentétpár nem merül ki a pad anyagi jellemzőiben, a téma kétértelmű számunkra. Azzal is foglalkozik, hogy az ember mindennapjai során sokszor ítél első benyomás alapján. Gyakran nem is figyel fel az olyan rejtett tulajdonságokra, amelyek csak hosszas megfigyelés és tapasztalás során kerülnek felszínre. Gondolatait eltereli a vizuális élmény, az első érzet vagy benyomás, miután meglát valamit. Hiszen gondolatainkat a korábbi tapasztalataink irányítják, így sokszor akaratlanul is véleményt alkotunk új élményekről, tárgyakról anélkül, hogy tényleges megfigyeléseket tennénk.

Továbbgondolva a koncepciót, visszaértünk a mű megalkotása során minket mozgató tudatalatti gondolathoz. Mindennapjainkból merítettünk, ahol sok olyan szituációba kerültünk már, amikor környezetünk nem azokat a lépéseket várta tőlünk, amelyeket végül megtettünk. Ez a csalódás lehet pozitív és negatív is, ahogy láttuk ezt a Betonpárna és a Puhabeton pad különbségénél is.

Lehetséges továbbfejlesztés

A Puhabeton illeszkedhet egy köztéri környezetbe mint játékos elem, vagy akár egy lakás karakteres belsőépítészeti eleme, vagy éppen kerti bútor is lehet. Természetesen fejleszthető, főleg súlyát tervezzük csökkenteni, illetve profibb betonnal dolgozva légiesebb, könnyedebb formát kívánunk létrehozni. Újraöntése tehát tervben van, szívesen belevágnánk egy önálló termék fejlesztésébe is.

Addig is lelkesen készülünk a 2015. április 8-10. között megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk!