Lapszámok

2015. január-február XXIII. évf. 1-2. szám

Nyerges Zoltán: Előregyártott vasbeton támszerkezet alkalmazása az árvízvédelemben

Európai uniós támogatással elkészült Jászárokszálláson a települést időről időre elöntéssel fenyegető Szarv-ágy-patak véd műve előre gyártott vasbeton szögtámfalból, amellyel mintegy 400 lakóingatlant és a város ipari parkjában lévő üzemeket védik meg. A felső-jászsági kisváros a 334 millió forintos beruházás megvalósításához 300 millió forintos európai uniós támogatás mellé a központi önerő alapból további több mint 21 millió forintot kapott, ezt egészítették ki az önkormányzat forrásaiból. A munkák során 20 ezer köbméter földet mozgattak meg, illetve közel 800 méteren szögtámfalat kapott.

Az Első Beton Kft. által gyártott vasbeton szögtámfalak T keresztmetszetűek, magasságuk a terepadottságokhoz igazodóan a 220 cm és a 280 cm között változó magasságban készültek. Az elemek beépítését követően mindkét oldalon 1-1,5 m magas földfeltöltést készítettek, mely által a támfalak felső részének csupán 1-1,5 m-es magassága látható szabad szemmel. Az illetékes vízügyi hatóságokkal és szakértő tervezőkkel egyeztetve került meghatározásra a betonminőség, melynél a legfontosabb a kitéti osztály pontos megnevezése. Ezek alapján a támfalak C-30/37-XA2-XV2(H) MSZ 4798-1:2004 betonminőséggel és 4 cm-es betontakarással készültek.

Az elemek gyártása közben folyamatos gyártásközi ellenőrzés, és annak minőségi dokumentálása zajlott, melyet külsős szakértők bevonásával a Beruházó is előírt.

Az előregyártott szerkezet alkalmazása melletti érvek a monolit szerkezettel szemben:
  • nagyobb méretpontosság,
  • magasabb betonszilárdság és kitéti osztály,
  • üzemi minőség-ellenőrzés,
  • előre tervezhető így a helyszíni felvonulást követően azonnal elkezdhető a munka,
  • rövidebb kivitelezési idő,
  • kevesebb helyszíni élőmunka igény,
  • kisebb zajhatás és környezeti terhelés,
  • esztétikusabb betonfelület.
 

A gyártás és helyszínre szállítás mindösszesen 4 hónapot vett igénybe, és közel 60 kamionnyi fordulóval került leszállításra.

Az elemek elhelyezésénél 4 cm-es fugaképzést alkalmaztak, melyek kitöltésére MAPEI MAPEFILL, folyós, duzzadó kiöntőhabarcsot használtak. Ezen anyag nagyszilárdságú cementekből, osztályozott szemcseméretű adalékokból és speciális adalékszerekből, valamint térfogatnövelő adalékszerekből álló előkevert száraz habarcs. Megszilárdulását követően kitűnő vízzáró, kitűnően tapad betonfelülethez, ellenáll a dinamikus mechanikai terhelésnek, a betonokhoz hasonló rugalmassági modulus és hőtágulási együtthatóval bír, nem tartalmaz fém adalékanyagot és alumínium port. A hézagok külső felületét MAPEFLEX PU30 kétkomponensű, állékony, poliuretán hézagkiöntő anyaggal hordták fel.

Tudomásunk szerint ilyen nagy léptékben előregyártott vasbeton támfalelemekből nem készült árvízi védmű Magyarországon, így ezen szerkezeti megoldás megtervezése, kialakítása nagyon pontos és precíz előkészületi és tervezési munkálatokat igényelt az Első Beton Kft. részéről is, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a műszaki dokumentáció tartalma 700 oldalas lett.