Lapszámok

2015. január-február XXIII. évf. 1-2. szám

Sebes Márton: Modern térburkolatok

Napjainkra a kültéri beton térburkolatok olyan választékban állnak rendelkezésre, hogy funkció, esztétika, különleges műszaki elvárások, tervezhető költségek, fenntarthatósági követelmények együttesen is lefedhető szempontok lehetnek. Mindezek mögött az előregyártás fejlődése áll, amely gazdaságos termelés mellett magas minőséget képes előállítani. Elég, ha arra gondolunk, hogy a XIX. század végén elterjedő idomkő burkolatok (pl. bazaltkocka) mérettűrése 20 mm volt oldalanként, ma a szabvány a beton térkő esetében ennek tizedét engedi meg.

A kültéri beton burkolatokat osztályozhatjuk felhasználásuk szerint. Amennyiben a megfelelő funkció alapján tervezzük meg környezetünket, egy jellemző kertes házi igényt legalább három különböző burkolattal látunk el: a járófelületeket, teraszokat nagyméretű, könnyen járható betonlapokkal, a gépkocsi közlekedéssel érintett utakat beton térkövekkel, a parkolásra kijelölt területeket pedig nagy vízáteresztő képességű gyepráccsal vagy öko térkővel burkoljuk.

A beton alkalmas arra, hogy megszínezzék, amely ma már gyakran speciális eszközökkel, keverési eljárásokkal a melírozáshoz hasonló hatás elérésére ad lehetőséget. A sablonok - amelyek „formába hozzák” a betont - alkalmasak a megfelelő formai változatosság kialakítására, a kövek kapcsolódási képességét szabályozzuk, oldaltartókat szerkeszthetünk a sablonba, amelyek a kivitelezést könnyítik. A betonlapok és a térkövek hasonlóan alkalmasak arra, hogy felületüket megmunkálással még tetszetősebbé, különlegesebbé varázsolják. Jellemző eljárások a mosás, a szórás (stokkolás), a csiszolás (inkább beltéri alkalmazásoknál), az antikolás, és a polírozáshoz hasonló eredményt adó curling. Mégis sokak számára a zöld felületek megőrzése a legfontosabb szempont, erre pedig nagy formai választékban állnak rendelkezésre gyep rácskövek és öko térkövek. Kiválóan lehet a természetet a betonnal kombinálni, létrehozva így egy külön leges esztétikai élményt.

A közútépítés a beton térkövek egyik legígéretesebb – hazánkban eddig kiaknázatlan – felhasználási területe. Számos külföldi példa igazolja, hogy a 60 km/h sebesség alatti forgalommal terhelt – jellemzően lakóövezetei – utak költséghatékony burkolási módja lehet a beton térkő. Az esztétikai szempontok, a változatosság, a kiváló teherbíró képesség, az alacsony költségek, a hosszú élettartam egyre inkább ráirányítják a figyelmet a térkövek használatára. Fontos kiemelni, hogy a beton térköveket újra lehet rakni esetleges bontások, javítások után. Nem eredményez például egy közmű javítás olyan folytonossági problémákat, színbeli „zebracsíkos” eltéréseket, mint amit a javított aszfaltburkolaton tapasztalunk. A kivitelezés pedig sokat gyorsult és modernebbé vált a térkőrakó gépek megjelenésével, a fektetés gépesítésével.

A beton burkolatok az ipari- és kereskedelmi alkalmazásoknál már hazánkban is hódítanak: a beton térkő igazolta, hogy a legjobb választás raktárak, depók, sőt akár repülőgép parkolók burkolására is. A teherbíró képesség az aszfalttal összevetve kimagasló a pontszerű terhelés és a nyíró igénybevétel esetében is, azaz nem gyűri maga alá a burkolatot a nagy tengelyterhelésű gépjármű kanyarodás közben. A beton burkolatok magas minőség mellett széles körben alkalmazható megoldásokat kínálnak a lakossági és az üzleti szektor számára egyaránt. Nyugati példákat nézve ugyanakkor számos olyan területet látunk, ahol még van lehetőség a felhasználás szélesítésére.