Lapszámok

2015. január-február XXIII. évf. 1-2. szám

CEMEX dizájnbetonok ékesítik a fővárost

A tervezők és a kivitelezők egyaránt jól tudják, hogy napjaink egyik leginkább elterjedt építészeti formája a letisztult és egyszerű, de mégis rendkívül impozáns betonfelület. A CEMEX dizájn vagy látványbeton termékei a budapesti nagy beruházásoknál vívták ki először Magyarországon a szakma elismerését.

A cég legnagyobb büszkeségei között szerepelnek a tavaly áprilisban átadott M4 metró vonalának több állomásán található látszóbeton felületek is. Az állandó szakmai felügyeletet igénylő építkezéseknél a CEMEX szakemberei mindvégig a helyszínen ellenőrizték a beton megfelelőségét.

A Kálvin tér, a Rákóczi tér, az Újbudaközpont és a Keleti pályaudvar állomásainak (egyes elemei) építéséhez közel 50 000 köbméter speciális, metróépítésre ki dolgozott betont gyártottak. A felületek elkészítése óriási kihívást jelentett, hiszen különleges receptúra alapján, magas szilárdságú és konzisztenciájú beton kellett a szerkezetekhez, amelyek oszlopok híján nagy tereket hidalnak át és 100 év tartósságot biztosítanak.