Lapszámok

2016. március- április XXIV. évf. 3-4. szám

Szilvási András: A gondolat három dimenzióban Beton köztéri alkotások (2)

A szobrászat háromdimenziós mûvészeti önkifejezés, a gondolat térbeli formába öntése. Már maga a szobor alkotási folyamata lenyûgözô: a gondolatfoszlányból határozott irány, térbeli kifejezôdés, látható, tapintható, súllyal vagy légi könnyedséggel szemünk elé táruló alkotás válik. Ebben a folyamatban az egyik legfontosabb választás az anyag, ami megtestesíti a gondolatot, hol határozott élekkel, hol lágy formákkal. Jelen esetben ez az anyag a beton, a folyékony kô, ami nem csak az épített környezetben, hanem a mûvészetben is létjogosultságot vívott ki magának. Beton köztéri alkotásokról szóló sorozatunk célja, hogy megmutassuk, mennyire széles és színes a betonpaletta, valamint az anyag változatos alkalmazhatósága. Az összeállítás arra ösztönöz, hogy nyitott szemmel járjunk, vegyük észre, hogy milyen sok helyen találkozhatunk a betonnal a mindennapokban, ott, ahol ezt nem is gondolnánk.

Balatonalmádiban a Véghely Dezső utca éke ez a különlegesség. Alkotója Virpi Kantó. A szobor beton és műkő, amelynek részleteit színezéssel tette látványosabbá a művész.

Forrás: www.kozterkep.hu


TÉR-KÖZSZEMLE - Comedy Carpet

A „szőnyeg” Gordon Young festőművész ötlete, amit Angliában, Blackpool városban valósítottak meg.

A Blackpool torony előtti téren, a 2200 m²-es területen több mint ezer humorista, színész és komédia író művét mutatják be több mint 160 ezer vörös, fekete és kobaltkék színben pompázó betű segítségével, amelyeket gránitból vágtak ki, és világos színű, finom szemcseméretű beton táblákba ágyaztak. Szilárdulás után a táblákat meg fordították, felületüket megcsiszolták, hogy létrejöhessen a vizuális élmény, azaz a vígjáték műfajának az ünneplése.

Forrás: comedycarpet.com és www.sika.hu


KERESZT ÉS KORPUS

Krisztus feltámadásának 1950. évforduló jának emlékére 1983-ban helyezték el Fóton, a nagytemplom mögötti kertben ezt a klasszikus, figuratív alkotást. A kereszt anyaga beton és műkő. Fót, Vörösmarty utca 2.

Forrás: http://www.dkvk.hu/


A BÁTOR HONVÉD

I. világháborús emlékmű Jászapátiban található. Alkotója Görömbey Imre, aki ezen kívül még nyolc hasonló műalkotást készített. A szobor anyaga beton és műkő, 1923-ban avatták fel. Az első (nagy) háború szörnyűségei és rettenetes véráldozata megtizedelte a lakosságot. Szinte nem volt család, ahol ne lett volna háborús hős, aki már nem tér vissza többé a családjához. Ebben a háború utáni közhangulatban elemi igényként jelentkezett a hősökről való megemlékezés.

Nagyszámú emlékhelyen szerettek volna az emberek szobrot állítani az elesettekről. Ehhez volt kiváló alapanyag a beton és a műkő. A beton szobrok a sok évtizedes távolból is hűen adják vissza a szoborállítók akaratát.

Forrás: www.kozterkep.hu


SZOMJOLTÓ

Igazán szép és hasznos ivókút található Vácott, a Széchenyi István utca 19. előtt. Mint egy papírlap, úgy hajlik fel az utca kövéből a beton köztéri alkotás, amelyet Detkovics Anikó és Helme Csaba tervezett.

Forrás: www.kozterkep.hu


BETONFA


Makovecz Imre beton alkotásai is szinte mindig tükrözik kedvenc építő anyagának, a fának a formavilágát.

A makói buszpályaudvar szemléletes módon mutatja meg a beton esztétikáját, tartósságát és formagazdag építési lehetőségeit. A buszállomás leglátványosabb elemei a monolit betonból készült tartóoszlopok, amiket az építési területen öntöttek; egy oszlop elkészítéséhez 10 m³ betonra volt szükség, ami két nap alatt kötött meg. Súlyuk egyenként 7,8 tonna, össze sen 44 darab található belőlük az épület két oldalán.

Forrás: panoramio.com