Lapszámok

2015. május-június XXIII. évf. 5-6. szám

Betonvarrás Murexin módra

A betonozási és esztrichezési munkálatok befejeztével különböző repedések jelenhetnek meg a felületen, melyek többfélék lehetnek, pl. zsugorodási, tágulási-mozgási repedések. Beton összevarrására a Murexin EP 70 BM Többcélú epoxigyanta vagy a Murexin 2K SI 60 Kiöntőgyanta javasolt Murexin Hoco Esztrich kapocs alkalmazásával.

Anyagok

A Murexin EP 70 BM Többcélú epoxi - gyanta kétkomponensű, oldószermentes, nem szappanosodó, zsugorodásmentes, hígfolyós epoxi gyanta. Vastag rétegben is kikeményedik, tartós és erős kötést képez az alappal.

A Murexin 2K SI 60 Kiöntőgyanta oldószermentes, gyorsan keményedő, kétkomponensű vízüveg-PUR bázisú kiöntő- és ragasztógyanta az esztrich és beton erőzáró kötéséhez. Kül- és beltérben alkalmazható az esztrichek repedéseinek és fugáinak összezárásához.

A Murexin HOCO Esztrich kapocs hullámos esztrichkapocs kiváló minőségű acélból, az esztrich repedéseinek összevarrására.

Kivitelezési technológia

A megfelelően szilárd alapfelületet alaposan meg kell tisztítani. A repedéseket ki kell tágítani, max. 25 cm-ként a repedésre kb. 45 fokos szögben bevágásokat kell készíteni az esztrich réteg egyharmadáig (2/3 vastagságot át kell vágni). Ezekbe a bevágásokba a kiöntés előtt esztrich kapcsokat kell elhelyezni, ami egy plusz erősítést ad a kötésnek. A repedések tágítása során keletkező port alaposan el kell távolítani a kiöntés előtt.

A Murexin EP 70 BM Többcélú epoxi - gyanta „B” komponensét az „A” komponenshez kell adni és egy elektromos keverő segítségével teljesen egy öntetűvé kell keverni (kb. 4 perc). Ajánlott a keverék átöntése és ismételt alapos átkeverése. Fontos, hogy az edény alján és oldalán ne maradjon felkeveretlen anyag.

A Murexin 2K SI 60 Kiöntőgyanta használatakor az „A” komponensű flakon tartalmát a „B” komponens flakonjába kell önteni, majd ezt le kell zár ni. Ezután 15 másodpercig intenzíven össze kell rázni. A hígfolyós felhasználású anyaghoz 4 percen belüli feldolgozás szükséges. Szélesebb fugáknál vagy a ragasztási munkáknál az anyagot hagyni kell érni és 3-4 perc után kell gyorsan feldolgozni.

A homogén, hígfolyós Murexin EP 70 BM Többcélú epoxigyantát vagy a Murexin 2K SI 60 Kiöntőgyantát a repedésekbe kell önteni és a telítettségig után adagolni. Ügyelni kell arra is, hogy a mély üregekben légbuborék ne maradjon. A széles repedéseknél az anyag tűzi szárított kvarchomokkal tölthető.

A gyantákkal kitöltött fugák tetejét be kell szórni finom tűziszárított kvarc - homokkal, hogy a később rákerülő cementbázisú anyag megfelelően tapadni tudjon. A kikeményedés után a gyantába be nem kötött kvarchomokot maradéktalanul el kell távolítani.

Amennyiben az előírásoknak megfelelően és szakszerűen történt a beton összevarrása, akkor a későbbiekben újabb repedések nem keletkeznek a jelenlegi repedések helyén.

Megemlítendő, hogy abban az esetben, ha a repedés nem a beton zsugorodásának következménye, hanem pl. szerkezeti mozgásokból adódó, akkor a felületen ismételt repedések jelenhetnek meg.