Lapszámok

2015. május-június XXIII. évf. 5-6. szám

Kaszóné Szőnyi Éva: Kivitelező és betongyártó együttműködése a padlóépítésben

Szakmai előéletem során az építőiparban mind kutatásban-fejlesztésben, mind alkalmassági vizsgálatok elvégzésében, mind építési hibák szakértésében részt vettem. Ennek eredményeképpen megállapítható, hogy új termékek, technológiák bevezetése csak nagyon körültekintően, mindenre kiterjedően történhet. Utólag kiderült építési hibák esetében pedig mindig nehéz megállapítani a hiba okozóját, nem beszélve a kárról, amit a hibás termék jelent.

Jelenlegi betongyártói szemszögemből nézve, mindezen tapasztalatok birtokában új terméket, technológiát csak nagyon körültekintően vezetünk be. Az építésben történő hibázás lehetőségét pedig - a beton oldaláról - úgy próbáljuk kikerülni, hogy még a szerződés meg kötése előtt tisztázzuk a vevői igényeket, elvárásokat, és ha szükséges, akkor az adott feltételeknek megfelelően állítjuk össze a betonreceptúrát, technológiát az adott projektre vonatkozóan. Ugyanis, ha a betonozás megkezdésekor derülnek ki ezek a különleges igények, akkor már nehéz szakszerűen beavatkozni a gyártási folyamatba, megnő a hibázás lehetősége.

A beton ipari padlók készítését teljes joggal kiemelhetjük az egyéb szerkezeti betonkészítés kategóriájából. A megkülönböztetést az indokolja, hogy ez a legelterjedtebb betontermék, amellyel szemben extra elvárásokat fogalmaz meg a megrendelője. Nem elhanyagolható tény, hogy a kivitelezésnél ezzel a nagy vastagságú betonréteggel végleges felületet állítunk elő, annak elvárásaival együtt. Szinte kivétel nélkül a szokásos beton tulajdonságokon túl, egyéb paraméterek is rendkívül fontossá válnak. Kiemelem az esztétikum, a vegyi, illetve mechanikai ellenállóképesség, valamint a végleges felület síkpontosságát, amelyek előre, objektív módon meghatározhatóak. A szak kivitelezőnek a technológiáját, az ahhoz szükséges beton munkahelyi konzisztenciáját az elvárásokhoz kell hangolnia.

Egy általános ipari padló megnevezés például a C25/30-XC2-24-F3 MSZ 4798- 1:2004. A padlógyártó cég megadhatja a beton összetételét a betongyártó részére, ekkor előírt receptúráról beszélünk, a gyártó feladata ilyenkor az alkotó részek előírt mennyiségű beadagolása. Ilyenkor is célszerű a betongyártóval való konzultálás, hiszen az üzemben lévő anyagok tulajdonságait, viselkedését a gyártó ismeri.

Tervezett beton – gyártói recept - esetében a gyártót segíti, ha ismeri a betonozás körülményeit. Hideg időben (télen) vagy meleg időben (nyáron) történik-e a betonozás? Surrantani vagy pumpálni fogják-e a betont, esetleg 100 m csövezéssel. Milyen messzire szállítják a betont, mennyi idejű eltarthatóságra van szükség? Milyen felületi megmunkálás lesz, tesznek-e utólag szálat a betonba?

Mind a két fél részére megnyugtató, ha az igények jelzése előre, írásban törté - nik, majd receptküldés és jóváhagyás a folyamat. A CEMEX Hungária Kft.-nél jól működik és bevált ez a gyakorlat. Megrendelőink számíthatnak arra, hogy bármely gyárunkból a megszokott, jó mi nőségű padlóbetont kapják.

Ipari padlók esetében fontos a meg - felelő alkotó anyagok használata. Cementeknél kis zsugorodási hajlamú, kis hőfejlődésű, heterogén cementeket célszerű alkalmazni. A cementek kiegészítőanyag-tartalmaként, illetve a külön adagolt kiegészítő anyagként kohósalakot és mészkőlisztet válasszunk. Az adalékanyag kiválasztásánál fontos a kellő finomrész-tartalom, a tisztaság, hiszen a polírozott felületeknél minden napfényre kerül. Az adalékanyag-vázat úgy kell összeállítani, hogy a beton ne töppedjen, ne legyen hullámos a felület. Adalékszerek esetén elsősorban folyósítószer jöhet szóba, hiszen a 0,47 ÷ 0,48 víz-cement tényező csak így biztosítható. Nyújtott hatású folyósítószerek használata növeli a gyártók biztonságát, hiszen a beton konzisztenciáját nem szükséges utólag korrigálni.

Vevői igény esetén szükség lehet szálak utólagos adagolására a betonba. A szálakat általában a vevő biztosítja. A betonösszetétel szempontjából ez kényes kérdés és sok utólagos panasz okozója lehet. Ha a gyártó a saját maga által ajánlott szálat alkalmazza, akkor ismeri annak hatását a betonra és eleve úgy állítja össze a keveréket, hogy az megfelelő legyen. Ha a vevő teszi utólag a keverékbe - nem ismervén a szálak konzisztenciára, illetve az eltarthatóságra gyakorolt hatását, valamint azt, hogy a beledobott zacskó milyen változást okoz -, akkor többletvíz kerülhet a keverékbe, amely lényegesen módosíthatja a beton víz-cement tényezőjét, ezáltal az összes, ezzel összefüggő betontulajdonságot, repedésérzékenységet, szilárdságot stb. Korrekt, mind a két felet megnyugtató megoldás lehet, hogy a szál hatását a betonra előzetesen, próbakeveréssel meghatározzák.

Padlók gyártásánál nagy jelentősége van annak, hogy a helyszínen mindig legyen egy olyan felelős vezető, aki a gyárral kommunikálva visszajelzést ad a beton állapotáról. A folyamatos kommunikáció, és az üzemben valamint a helyszínen történő laborellenőrzés mind a sikeres termék létrehozását segíti elő.

Az elmúlt időszakban tapasztalható „fugamentes padlók” jelentős elterjedése az elvárt minőség eléréséhez kiemelt gondosságot igényel, mind a beton - gyártó mind a kivitelező részéről. Az említett szabályok figyelembe nem vétele sokkal nagyobb hatással lehet a végeredményre, mint a korábbi, 6 × 6 m-es táblák esetén.

A padlógyártás területén történt változásokkal együtt új technológiák kerülnek fokozatosan bevezetésre, mint zsugorodás csökkentett, illetve zsugorodás kompenzált padlók, valamint statikailag méretezett szálerősített padlók. A padlók felületi megmunkálási lehetőségei is bővülnek. Polírozás révén, az adalékanyag-váz változatos kialakításával a tervezői fantáziának megfelelő rajzolatok, mintázatok jönnek létre. Egy megvalósult projekt keretén belül bemutatjuk a „CEMEXPOLÍR-150” megnevezésű padlónkat.