Lapszámok

2015. május-június XXIII. évf. 5-6. szám

Szakács István: Rekocrete SM4 lőtthabarcs, lőttbeton termékcsalád

Társaságunk 2000-ben kezdett piaci nyitása óta a hazai szárazanyaggyártás egyik kiemelkedő szereplőjévé vált. Fő termékcsoportjaink - vakolatok, habarcsok, burkolástechnikai termékek és hőszigetelő rendszerek - gyártása mellett 2010-tôl a beton felületvédelem területén is jelentős fejlesztéseket hajtott végre, és komoly piaci sikereket ért el. Referenciáinkból válogatunk…

A nagykállói víztorony rekonstrukciója

A felújítási program

A nagykállói vízellátási rendszer 1973-ban épült, azóta jelentős felújítások nem történtek a rendszeren. A város lélekszámának növekedése indokolttá tette a változtatást.

A 2014-ben kezdődött „Nagykálló város ivóvíz minőségjavító program” az új Széchenyi Terv keretén belül közel 600 millió Ft támogatáshoz jutott. A felújítás kitért az ivóvíz vas és mangán tartalmának a csökkentésére, valamint ammónium és arzén mentesítésére is. A munkálatok során 1600 m vízvezeték hálózat felújítására, és közel 6 km vezeték építésére került sor.

A program szerves része volt a Nyírségvíz Zrt. kezelésében működő, 500 m³- es vasbeton víztorony rekonstrukciója is. A torony vasbeton szerkezetének, valamint medenceterének teljes felújítása, gépészeti rendszerének cseréje a vízellátás minőségét, biztonságát hivatott szolgálni.

A kivitelezést a közműépítésben már több évtizedes múlttal bíró PENTA Általános Építőipari Kft. nyerte el a generálkivitelező Kelet-Út Kft.-től. A torony a PENTA Kft. újonnan alakult, speciális műtárgyak felújítására szakosodott üzletágának lett első, komoly megmérettetése. A felújítás során elvégzésre került a tartószerkezet javítása, megerősítése és felületvédelme, az ivóvízmedence szigetelésének teljes felújítása, a tetőszigetelés felújítása, valamint a beltéri acélszerkezetek korrózióvédelme.

A szerkezet állapota

A torony 1973-ban, csúszózsalus technológiával épült, az akkori Mélyépítési Tervező Vállalat tervei alapján. A 400 m³ ivóvíz és 100 m³ tűzivíz tároló kapacitású torony 46 m magasságával, 22 cm köpenyvastagságával, az erőtani és gazdaságossági követelményeknek legoptimálisabban megfelelő, teljes henger alakú. A csúszó zsalus technológia gyors, gazdaságos építési technológia, de az így készült vasbeton szerkezet vízzárósági problémákat is hordozhat. Ebben az esetben is ennek jelei jól megmutatkoztak a toronytörzs oldalán látható szivárgási nyomokkal, lefolyásokkal. Továbbá az akkori „szocialista” munkaszellemnek köszönhetően a köpeny beton szerkezetén Schmidt kalapácsos módszerrel mért szilárdsági eredmények is jelentős szórást mutattak.

Az ÉMI által elvégzett vizsgálatok alapján a beton minőségét C25 betonosztályba sorolták, a betonacél korrózióját a keresztmetszet 10 százalékában határozták meg. A torony törzsén számos betonhiány, helyenként 0,5-1,5 m²- es felületen a fedetlen vasalat is látható volt. További aggodalmakra adtak okot a törzsön hossz-és keresztirányban végigfutó 1,0-2,0 mm szélességű repedések.

A víztorony terveit a hatvanas években a Mélyépterv készítette, az akkor érvényben levő szabványok alapján. Akkoriban nem volt repedéstágasság korlátozás és a mai szemlélethez képest alulvasalt volt a szerkezet. Tekintettel arra, hogy ezek a tornyok típustervcsaládot alkottak, elmondható, hogy az összes hasonló víztorony statikai hiányossággal küzd. Ennek megfelelően kialakultak a szerkezeti repedések, és ezek következményeként a tornyok vízvesztése is. Az immár 40 éves tornyok szerkezeti anyaginak korróziója folyamatosan zajlik és jelenleg már állékonysági problémák is felvethetők (1. kép).

A Budapesti Műszaki Egyetem tartószerkezeti vizsgálatai alapján már több mint egy évtizede fény derült arra, hogy nemcsak a betonszerkezet felújítására, de a torony tartószerkezeti megerősítésére is megoldást kellett találni, figyelembe véve az erősen leromlott beton és betonvas teherbírás csökkenését.

Kivitelezés

A szerkezet felújítása kétféle célt szolgált: részben pótvasalás beépítésével és a levált betontakarás pótlásával helyreállították a szerkezet eredeti állapotát, valamint a medence térségében a szerkezet utófeszítését is megerősítették. A vonatkozó terveket dr. Farkas György és dr. Dalmy Dénes készítették el. Az utófeszítést a Penta alvállalkozójaként a Pannon-Freyssinet Kft. végezte el.

A torony körbeállványozása után „száraz” lövellt betonos technológiával készült a külső vasbeton köpeny megerősítése (2. kép). A vizsgálatok és a számítások eredményeként a tervezők egy átlagban 7 cm vastag, vasalt betonréteget javasoltak a feszítés mellett megerősítésként. A betonlövéssel kitöltötték a torony homlokzatán látható függőleges hornyokat, melyek valószínűleg esztétikai okból készültek, jelenleg viszont komoly korróziós kockázatot hordoznak, a hornyok alatti vasalat néhány milliméteres takarásával.

Mivel figyelembe kellett vennünk a rétegvastagságot és a magas nyári hőmérsékletnek kitett felületet, az SSM 4 PF terméket mikroszilikával tettük tömörebbé, valamint a zsugorodási repedések kiküszöbölésére mikroszálakat adtunk a keverékhez. Ez az anyag egyedülállóan alkalmas a saját anyagában való besimításra és egyidejűleg jelentősen csökkenti a visszahullásból származó anyagveszteséget.

A meglőtt szakaszokat közvetlenül a lövést követve, Sakret BFG diszperziós alapozó/párazáró réteggel védték meg a gyors kiszáradástól, a felület megégésétől. A szerkezeti megerősítés után a teljes felületre Sakret BF betonfesték bevonatot hordtak fel.

A szerkezet felújításánál felhasznált összes anyag megfelel az MSZ EN 1504 szabványcsalád követelményeinek.

A lőttbetonról röviden

A torkrét rendszerű lőttbeton eljárás, amelynek lényege, hogy a száraz beton keveréket egy tömlőn keresztül, magas nyomású levegővel juttatják a szórófejhez. A szórófejben keveredik a száraz anyagsugárhoz a víz, vagy adalékszert tartalmazó keverő-folyadék. A szórófejből kilépve a betonszemcsék, közel 100 m/s sebességgel ütköznek a felületnek, ahol kezdeti jelentősebb visszahullást követően, megtapadnak és a folyamatos ütköztetéseknek köszönhetően megtömörödnek.

A rétegvastagságok, valamint a feladat specialitásának figyelembe vételével száraz és nedves lövési eljárást különböztetünk meg. Mindkét eljárás ismert és jelenleg is használatos az építőiparban, akár munkatér határolásoknál, alagút építéseknél, vagy akár egy födém megerősítésnél.

A betonlövés a hagyományos építészeti megoldásokhoz viszonyítva költséges technológiát képvisel, de figyelembe kell venni, hogy olyan munkafolyamatoknál, ahol a zsaluzás nehezen megoldható vagy költséges, vagy az indokolt rétegvastagság miatt nem gazdaságos, csak a betonlövés nyújt megoldást.

A Sakret a száraz lövési eljárásra fejlesztette ki SM4P lőtthabarcs és SB8P lőttbeton termékcsaládját. A termékek az adott feladatnak megfelelően készülhetnek magas korai szilárdsággal, vízzárószulfátálló tulajdonsággal és mikroszál erősítéssel is. Ezek a műszaki jellemzők teszik lehetővé például a gazdaságos, kismértékű visszahullással járó, fej feletti lövést, vagy akár egy vízbetörés kizárását. A termékkör az Országos Tisztiorvosi Hivatal minősítésének megfelelően ivóvízzel való érintkezésre is alkalmas.

(Külön köszönet az adatokért a PENTA részéről Csányi Lászlónak.)