Lapszámok

2015. május-június XXIII. évf. 5-6. szám

Harmath Lajos: A beton hűtése és fűtése

A beton világszerte a leggyakrabban használt építőipari alapanyag, mely nagy teherbírású és tartósságú, sokféleképpen feldolgozható, szinte örökké stabil marad. A frissbeton feldolgozása 5 °C és 25 °C között optimális. Amennyiben a frissbeton hőmérséklete ezen a tartományon kívül van, egyéb intézkedések hiányában gyengül a beton minősége. A Lábatlani Vasbetonipari Zrt. Magyarországon egyedülálló beruházást hajtott végre az általunk gyártott betontermékek minőségének optimális szinten tartása, és a hőmérséklet változása miatt a beton előállítását érő kedvezőtlen hatások kiküszöbölése érdekében.

Miért fontos az optimális beton hőmérséklet?

A beton kötése, a cement szilárdulása hő termelő folyamat. A cement kémiai reakció során, vízzel reagálva köt meg (hidratáció), hidratációs energia (hő) felszabadulása közben. A hidratáció megfelelő eredményességéhez bizonyos keretfeltételek betartása szükséges, mint például a minimum 5 °C hőmérséklet biztosítása a frissbeton feldolgozásakor. Ez alatti hőmérsékleten a hidratáció lelassul, leáll. Az építőanyag megszilárdulásához (főleg télen) szükség van a hozzáadandó anyagok melegítésére.

A beton készítése szempontjából hidegnek tekintjük azt az időjárást, amikor a környezeti hőmérséklet átlaga három napon át legfeljebb +15 °C.

A "meleg" beton előállításhoz komoly kazánra van szükség, mellyel általában meleg vizet állítanak elő, amit tárolnak. Ez keverővízként felhasználható, valamint az adalékanyag melegítése is további lehetőséget biztosít a megfelelő betonhőmérséklet szabályozásához, melynek legcélszerűbb módja a gőzölés. Ehhez a kazánon kívül gőzfejlesztő is kell. A fejlődés ezen a téren azt kívánná, hogy a fűtési teljesítmény szabályozható legyen, ne csak ki- és bekapcsolható. Azt érnénk el ezáltal, hogy a betont adott hőmérsékletűre lehetne szabályozottan gyártani.

A télen jól hasznosítható hidratációs hő a meleg nyári napokon problémákat okozhat. Magasabb hőmérsékleten, körülbelül 30 °C felett a cement hidratációja azonnal megkezdődik (korai szilárdulás), mely a során beton merevedése megnehezíti a betonozási munkákat (pl. a szakszerű tömörítést).

A beton hőtágulása feszültséget okozhat a szerkezetben, akár mélyen a betonmagig hatoló repedések jöhetnek létre. A repedéseken keresztül levegő és nedvesség juthat a betonba, amely a beton és a szerkezetet erősítő betonvas idő előtti károsodását okozhatja. Azt a betont, amelyet a forró nyári hónapokban gyártanak, olyan - hátrányosnak mondható - hatások érhetik, amelyek mind a frissbeton felhasználhatóságát, mind a megszilárdult beton tulajdonságait befolyásolják.

A Lábatlani Vasbetonipari Zrt.-nél megvalósult beruházás

A beruházásban megvalósult komplett beton hűtő/fűtő berendezés vízhűtéssel/fűtéssel biztosítja a keverővíz optimális hőmérsékletét és léghűtéssel/fűtéssel pedig az adalékanyagokét.

A berendezés főbb részegységei:

Léghűtéses hőszivattyú, HARIES HAS 100 N
  • Komplett, készre szerelt, kompakt rendszer jól átgondolt elrendezéssel, megfelelő hozzáférést biztosítva valamennyi részegységhez.
  • Horganyzott, foszfátozott és porszórt acéllemezből álló ház és keret.
  • Egy vagy két hűtőkör. Hőmérsékletszabályozó expanziós szelepek nyomáskiegyenlítővel. Nagy és kis nyomású jeladó. 4 utas fűtő/hűtő szelep. Cserélhető szűrő, szárító modul és kémlelő üvegek.
  • Hő-védelemmel, motorvédelemmel és nyomásérzékelőkkel ellátott kompresszor.
  • Szekrény fűtés, olaj fűtés és szivattyú/tartály fűtés. Ezek a funkciók kombinálva az elektronikus fordulatszám vezérléssel lehetővé teszik a hűtőberendezés működését egészen -10 ° C-on vagy -20 ° C külső környezeti hőmérsékleten.
  • Ventilátor fordulatszámszabályozó, amely elektronikusan vezérli a ventilátor sebességét a kondenzációs nyomás vagy hőmérséklet függvényében.
  • Kompresszor elzáró szelepek a karbantartási munkák csökkentése érdekében.
  • A hideg víz áramlását elősegítő szivattyú berendezés.
  • A termelt hideg vizet tároló puffer tartály (400 literes), ami csökkenti a kompresszor kapcsolási frekvenciáját. Kapcsolószekrény
  • ventilátor ellenőrző rendszer,
  • a hűtő levegő hőmérsékletének pontos beállítása,
  • nyomáskülönbség ellenőrzés útján az előszűrő állapotának folyamatosan figyelemmel kísérése. Levegőhűtő rendszer, ZSSK 6200
  • zajcsillapítóval ellátott szűrőrendszer,
  • ventilátor 6200 m³/h,
  • hűtőberendezés 120 kW. Vízhűtő rendszer
  • 3500 l/h
  • 45 kW Fagyálló Antifrogén N
 

Ezzel a hűtéstechnikával gyárunk sikeresen ki tudja küszöbölni a hőmérséklet változása miatti kedvezőtlen hatásokat és minőségi ugrást tud végrehajtani a betontermékek gyártásában.