Lapszámok

2015. május-június XXIII. évf. 5-6. szám

Már zsákos kiszerelésben is elérhető a DDC szulfátálló cementje

A Duna-Dráva Cement Kft. 2015 júniusától új kiszereléssel is elérhetővé teszi a CEM I 52,5 N-SR 0/NA kis alkáli tartalmú szulfátálló portlandcementjét. A speciális tulajdonságokkal rendelkező, agresszív kémiai hatásoknak is ellenálló cementet eddig csak ömlesztett kiszerelésben forgalmazta a cég. Az építőipari igényekhez igazodva mostantól azonban már zsákos kiszerelésben is elérhető ez a termék.

Magyarország számos területén veszélyezteti az épített környezet tartósságát a szulfátok által szennyezett talajjal történő érintkezés. Hazánkban a Tiszától keletre kisebb mértékben fordulnak elő nátrium-szulfátos talajvizek, ugyanakkor a folyótól nyugatra lényegesen több szulfátos talaj terül el. Míg a Duna-Tisza közötti részeken csak pontszerűen vannak jelen a szulfátos vizek, addig a nyugati és az észak-nyugati országrészben nagy területen jellemző a kálcium-szulfátos talajvíz.

A szulfátok a kénsav sói, amelyek vízben oldódó csoportja a légszennyezés hatására erősen savas kémhatású esőt eredményez. A talajba kerülő, megváltozott pH értékű eső káros hatást gyakorol a természetre és az épített környezetre egyaránt, mivel a szulfát érintkezve a különféle épületek, szerkezetek, műtárgyak betonjával betonkorróziót okoz. Ennek során az agresszív vegyületek kémiai reakcióba lépnek a cement alkotóelemeivel, amely eredményeképp a vegyületek térfogata növekedésnek indul, vagy oldat formájában felszívódva kikristályosodik, így roncsolva a cement szerkezetét és jelentősen csökkentve élettartamát. Ha mindez tartósan fennáll, a beton teljesen szétrepedezik és elmorzsolódik. A szulfát leggyakrabban az épületek alapozását és a földbe helyezett betonszerkezeteket veszélyezteti. Létezik azonban olyan betontechnológiai eljárás, amely megoldást jelent a problémára.

A Duna-Dráva Cement Kft. ömlesztett termékeinek kínálatában már 2014 óta megtalálható a CEM I 52,5 N-SR 0/NA típusú, kis alkálitartalmú, szulfátálló port landcement, amelynek használatával sikeresen kiküszöbölhető a szulfátkorrózió káros hatása. Magyarország meghatározó építőanyag gyártója 2015 júniusától a megszokott ömlesztett kiszerelés mellett - a kisebb anyagigényeket is kielégítve - zsákos kiszerelésben is forgalomba hozta ezt a speciális cementtípust.

A középszürke színű CEM I 52,5 NSR 0/NA portlandcement nagy kezdő- és végszilárdságú, nagy fajlagos felületű, jelentős hőfejlesztésű cement. Speciális tulajdonságai következtében alkalmazása elsősorban az előregyártásban a sablonforduló meggyorsítására javasolt, valamint gőzöléses érlelésnél a gőzölési energia csökkentésére.

Különleges összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas jelentősen agresszív szulfáthatásnak kitett, C30/37 - C60/75 szilárdsági jelű beton és vasbeton szerkezetek, valamint elő- és utófeszített beton szerkezetek gyártásához. Alkalmazása kifejezetten javasolt alapozási munkák mellett minden olyan betonszer kezet esetén, ahol a beton közvetlenül érintkezik szulfát-ionnal szennyezett környezettel - mint például szennyvízfeldolgozók és állattartó létesítmények betonszerkezeteihez -, amennyiben a SO4²⁻ -ion mennyisége nem haladja meg talajvízben a 6000 mg/l-t, talajban a 24 000 mg/kg-ot (XA1, XA2, XA3). Emellett azokban az esetekben is kitűnően használható, amikor a betonszerkezet vízzel érintkezik – leggyakrabban vízzáró betonok (XV1-XV3), vízépítési és hídszerkezetek esetén.

Ez a speciális portlandcement képes ellenállni a nagy mechanikai igénybevételnek és az időjárási viszontagságoknak is, így tartós térburkolatok, kopás- (XK1- XK4) és fagyálló betonok (XF1-XF4) is készíthetőek belőle. Kis alkáli tartalma révén alkalmas alkáli-kovasav és alkálikarbonát reakciónak ellenálló betonok és betonszerkezetek készítésére is.

A speciális felhasználáson túl alkalmazható valamennyi általános felhasználású cementtel készített betonszerkezethez, így ragasztók, habarcsok és vakolatok készítéséhez is.

A Duna-Dráva Cement Kft. CEM I 52,5 N-SR 0/NA típusú, kis alkálitartalmú, szulfátálló portlandcementje felhasználásával készült referenciamunkák közül:

  • kémiai hatásoknak kitett előre gyártott betonelemek (szenny - vízakna, áteresz, betontámfal, betonkorlát): szennyvíztisztító telep Erdőtelken,
  • általános felhasználású betonszerkezetek (födémlemezek, betonfalak, pillérek, beton alapok, aljzatbetonok, kültéri betonszerkezetek, járda, kerítéslábazat), fagyálló és kopásálló betonszerkezetek: Eger, Dobó tér felújítási munkálatai, az Egri Vár restaurálása, MOL telep gázfogadó építése Eger mellett.