Lapszámok

2015. május-június XXIII. évf. 5-6. szám

Zadravecz Zsófia: A Lafarge és a Solidia alacsony széntartalmú építőipari megoldással lép piacra

A Lafarge újabb mérföldkőhöz érkezett az amerikai Solidia Technologies® start-up vállalkozással, amikor aláírták együttműködési megállapodásukat annak az innovatív technológiai megoldásnak a piacra bocsátásáról, amelynek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a beton - elemek előregyártása során keletkező környezeti hatások.

A szabadalmaztatott technológia lehetővé teszi a cement előállításakor keletkező szén-dioxid kibocsátás csökkentését, és hasznosítja a szén-dioxidot az előregyártott beton előállítása során. Így a teljes gyártási eljárás során mintegy 70%- kal csökkenthető az ökológiai lábnyom.

A megállapodás értelmében a Lafarge világszerte jogosult a technológia kereskedelmi forgalomba bocsátására. A Lafarge a Solidiával együttműködésben teljes körű megoldást kínál: környezetkímélő cementet és szén-dioxid segítségével előállított betont.

A kereskedelmi forgalomba hozatal először néhány kulcsfontosságú piacon történik meg Észak-Amerikában és Európában a betonelemek gyártása úgy, mint térburkolatok, tetőcserepek és falazóelemek területén.

Ez az együttműködés jól tükrözi a Lafarge elkötelezettségét olyan innovatív piaci megoldások terén, melyek hozzá - járulnak ahhoz, hogy jobb városok keljenek életre. A Lafarge több mint 20 éve dolgozik azon, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát, különösképpen a szén-dioxid kibocsátásának terén. Utóbbi területen a cement tonnánkénti kibocsátását az 1990-es évekhez képest 26%-kal csökkentette.

Az áttörést eredményező technológiai újítás során a Solidia új kötőanyagot fejlesztett ki, amely a hagyományos portlandcementekhez hasonló alapanyagokból, hagyományos forgókemencében készül. Alacsonyabb hőmérsékleten állítják elő, eltérő kémiai reakció során, amely kevesebb szén-dioxid keletkezését idézi elő.

A Solidia Cement™ későbbi, beton előregyártásban történő felhasználása közben szén-dioxid hozzáadása és megkötése során szilárdul (karbonátosodás), egy szabadalmaztatott kezelési eljárás folyamán, amely a teljes ökológiai lábnyomot akár 70%-kal is csökkentheti. A hagyományos beton előregyártó üzemi körülmények között előállított Solidia Beton™ jobb teljesítménymutatókkal rendelkezik, végszilárdságát kevesebb, mint 24 óra alatt éri el, szemben a szokványos portlandcementből készült előregyártott beton 28 napos szilárdulásával. Ez jelentős energia- és költségmegtakarítást tesz lehetővé az előregyártó betonüzemek számára.

A Lafarge 2013 óta folytatja együttműködését a Solidia Technologies vállalattal, hogy az ipar számára elérhetővé tegye ezt a technológiát. A Lafarge kutatói és műszaki szakértői azért dolgoztak a Solidiával, hogy bizonyítsák a kereskedelmi mennyiségben történő gyártás megvalósíthatóságát hagyományos cementgyári körülmények között. 2014 áprilisában a Lafarge és a Solidia tudósaiból álló közös csapat a Lafarge Whitehalli Cementgyárában (Egyesült Államok) folytatott teljeskörű próbaüzem során alátámasztotta a Solidia cement csökkentett ökológiai lábnyomát és kereskedelmi életképességét. Az elkészített cement a későbbiekben számos észak-amerikai és európai előregyártó üzemben került felhasználásra, akik szintén megerősítették a Solidia kezelési technológiájának alkalmasságát; valamint falazóelemek, térkövek, tetőcserepek gyártására használták fel, melyet a kereskedelemben is tesztelnek. Az együttműködésben végzett tesztelés, melyet nagy számú ügyféllel folytattak le az elmúlt hónapokban, bebizonyították a Solidia betontermékek kiváló minőségét és költséghatékonyságát is.

2014 decemberében a Lafarge a Soli -dia Technologies befektetőjeként a Solidia Igazgatótanácsához is csatlakozott.