Lapszámok

2015. május-június XXIII. évf. 5-6. szám

Szilvási András: Szerelem betonba öntve

Székesfehérváron van egy vár, amelynek építését egy híres szerelem ihlette, ez a Bory-vár. Bory Jenő (1879-1959) igazi polihisztor, építész, festő és szobrász volt. Kiváló építőmester, aki két kezével dolgozta meg a betont.

„A még 1912-ben, Székesfehérváron, a szőlőhegyen vett telken elkezdi a rajta lévő házat bővíteni. Évről évre folyik az építés, lesz benne festő műterem, szobrász műterem, támfalak, loggiák, 100 oszlopos udvar, fülkék, tornyok kilátással a városra, a falakon költemények, melyek mind a ház asszonyát magasztalják. 500-ra tehető a műtárgyak száma, amik itt elhelyezésre kerültek. A legjobb művésznevek, Székely Bertalantól Csók Istvánig megtalálhatók itt egy vagy több alkotással. A vár a Guiness rekordok könyvében is szerepel, mint a világ leg nagyobb építménye, amit egy ember egymaga saját két kezével felépített.”

Wikipédia: Bory Jenő rövid életrajza

Bory Jenő hitvallása az anyagról: „Térjünk most egy reális kérdésre. Hogyan hozhatta össze ezt mind egyetlen ember? Szörnyű egyszerű a magyarázat. Ha a cement nem volna, a Bory-vár sem volna. Drasztikusan szólva: a Bory-vár egy betonkísérleti állomás. Van itt vagy 200 oszlop, hengeres, sima, mintha esztergálva volna, pedig mind-mind úgy készült, hogy kátránypapír-hengerbe öntöttem a híg betont, a kétszer körülsodort papírhengert dróttal átkötöttem.

Kész az oszlopforma. Egy papírossal akár 10 oszlopot is meg lehet csinálni. A mozaikokat, feliratokat, pedig úgy, hogy egy deszkalapra a betűk negatívja ki volt rakva, s rá a beton, így egy darab lesz a betű a betonnal, soha le nem hámlik. Plasztikus feliratok a gipsznegatívba bevésve, rá a beton. Egy test. Kifogyhatatlan, lehetőség, lelemény. Ilyen építőanyag, mint a cement (beton) nem volt még az emberiség kezében.”