Lapszámok

2015. november-december XXIII. évf. 11-12. szám

Elhunyt dr. Keleti Imre

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Keleti Imre életének 75. évében elhunyt. Budapesten született és nőtt fel. A budai II. Rákóczi Ferenc gimnáziumban tett sikeres érettségit 1958-ban, majd az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen 1963-ban szerzett építőmérnöki (akkori nevén mérnöki) diplomát. A Betonútépítő Vállalatnál helyezkedett el és a záhonyi átrakó építésén kezdett dolgozni, majd részt vett több repülőtér felújításában is.

Hamarosan felfigyeltek gyakorlati tapasztalatokkal, szervezőkészséggel párosuló kiemelkedő tudására, 1971-ben a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Közúti Főosztályára került. Itt elsősorban hálózatfejlesztéssel (az ún. 500 kilométeres autópálya-építési program előkészítésével) és a közúti műszaki előírások korszerűsítésével foglalkozott. Ösztöndíjasként hosszabb időt töltött Nagy-Britanniában, ahol az aszfalt pályaszerkezetek tervezését és építését tanulmányozta. 1981-től az Útépítő Tröszt megszűnésével a KPM-ben létrejött Közlekedésépítési Főosztályt vezette. 1983- 1986 között a KÉV-Metró Vállalat műszaki igazgatója volt. 1986-tól 2000-ig előbb tanácsadó a Betonútépítő Vállalatnál, majd műszaki vezérigazgatóhelyettes lett a Betonútépítő Nemzetközi Építő ipari Rt.-nél. Nyugdíjba vonulásakor megalapította az ORKA Kft.-t, amelyen keresztül szerteágazó műszaki tanács adói, szakértői tevékenységet folytatott egészen halála napjáig.

Szakmai pályafutásának kiemelkedő állomásait lehetetlen itt felsorolni. Az érdesített homokaszfalt hazai meghonosításától kezdve több közlekedési és közúti infrastruktúra-fejlesztési koncepció kidolgozásán, a nagy közúti alagutak tervezési és biztonsági megoldásainak gyakorlati alkalmazásán keresztül a hazai betonburkolat építés feltámasztásáig számos műszaki megoldás fűződik nevéhez.

Társadalmi aktivitása is élénk és magas színvonalú volt. Nemcsak a Közlekedéstudományi Egyesületben, hanem a később megalakuló Magyar Útügyi Társaságban és a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozatában is sikeresen tevékenykedett. 2011-ben pedig megalapította és működtette a Magyar Betonburkolat Egyesületet.

Termékenyen publikált a szaklapokban, szívesen tartott ismeretterjesztő és szakmérnöki előadásokat, melyek min dig nagy létszámú érdeklődő hallgatóságot vonzottak.

Aranydiplomás építőmérnök, okleveles gazdasági mérnök, műegyetemi doktor, számos kitüntetés, közte a KTE Kerkápoly Endre díj birtokosa. Nyugodjék békében!

Munkatársai, tagtársai és barátai nevében: Dr. Tímár András - Pallay Tibor (forrás: KTE honlapja)