Lapszámok

2015. november-december XXIII. évf. 11-12. szám

Művészi szintű munkáért ítélték oda a Mesterek Mestere díjat

Először adták át a kimagasló építőipari szakmunka elismeréséért járó Mesterek Mestere Díjat idén novemberben. A Mapei által alapított díj célja, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját, valamint növelje az erkölcsi megbecsülést és a szakmában való ismertséget. Az első alkalommal meghirdetett díjra 29 érvényes pályázat érkezett 11 megyéből.

Filó Mihály Magyarország Mesterek Mestere 2015 díjazott és Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetô igazgatója. Fotó: Völgyi Attila

A díjátadó ünnepségen beszédet mondott Dr. Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Beszédében kihangsúlyozta, hogy akkor jó egy ország szakképzési rendszere, ha összhangban van a munkaerőpiaci igényekkel.

A szakmai zsűri egybehangzó döntése alapján Filó Mihály lett Magyarország Mesterek Mestere. A zsűri indoklása szerint munkáiban két szakmai véglet kiemelkedő megvalósítása volt látható: a szinte szobrászi szintű kőfaragó munka új technológiák használatával, valamint a lassan eltűnő helyszíni terrazzo készítése. Filó Mihály 73 éves, Budapesten élő, ma is aktív szakember. Referenciái között szerepel irodák márványburkolatainak fektetése és csiszolása, süttői mészkőburkolat ragasztása padlón és lépcsőn, márványpultok készítése, valamint olyan nagy munkák is fűződnek a nevéhez, mint pl. a Magyar Állami Operaház burkolatának restaurálási munkálatai vagy a Ramada Aqua World szálloda intarziás padlóburkolatának készítése.

„A legfontosabb az alkotási vágy. Ezt mondom a munkatársaimnak is, hogy legyen bennük alkotási vágy. Aki csak a pénzért dolgozik, abból soha nem lesz senki. Ha létrehozok valamit, és az a megrendelőnek tetszik, az nekem is örömet okoz” – mondta a díjazott.

A Mesterek Mestere közönségdíját 29 pályázó közül Kiss Tamás nagykereki burkoló kapta. Kiss Tamás pályázatában sokoldalúságát mutatta be, referenciái között családi ház teljes körű felépítése, burkolása, járda és teraszépítés valamint borospince burkolás is szerepelt. Kiss Tamás Nagykerekin él, 34 éves. 17 éve dolgozik burkolóként, munkái között többségében lakossági megbízások szerepelnek. „Számomra a munka alkotás. Őszintén megvallva, nem jó, ha nem a legjobb akarok lenni” - mondta.

A közönségszavazás második helyezettje Csizmadia Zoltán, pécsi kivitelező lett, a harmadik helyen a tiszaföldvári Busa Tamás végzett. A Bosch Magyarország Kft. támogatása jóvoltából a pályázókat ajándékcsomag díjazásban részesítettük. A fődíjasok Bosch kéziszerszámot, míg a többiek Bosch szerszámkészletet, Bosch és Mapei ajándékcsomagot kaptak.