Lapszámok

2015. november-december XXIII. évf. 11-12. szám

Hajdu Fanni: Látszóbeton az előregyártásban

A világ számos pontján egyre inkább tendenciává válik, hogy a betonból készített szerkezetek nem csak mechanikai tulajdonságuk miatt kerülnek kiválasztásra, hanem egyúttal valamilyenfajta esztétikai megjelenés is elvárásként jelenik meg az adott termék vagy szerkezet kapcsán. Ez a szemlélet Magyarországon is egyre inkább kezd elterjedni. Az utóbbi években jelentősen megnőtt az előre gyártott beton és vasbeton termékekkel szemben támasztott minőségi elvárás. Ez elsôsorban kevésbé az elemek szilárdsági tulajdonságait érintően jelent a gyártó cégek számára nagy változást, hanem inkább az elemek felületi megjelenésére és tartósságára vonatkozóan határoz meg magasabb követelményt.

Manapság egyáltalán nem ritka, ha a megrendelő cégek látszóbeton minőségű, magas élettartamú termék legyártására tartanak igényt. A Nádép-Fabeton Kft. időben felismerte, hogy az előregyártott elemek minőségét folyamatosan fejleszteni kell, hogy meg tudjon felelni a megnövekedett vevői elvárásoknak. A magasabb esztétikai követelmények elsősorban különböző típusú vasútépítési peronszegély és támfalas árokburkoló elemekre, stadionok lelátó és lépcső elemeire vagy zajvédő falak lábazati elemeire vonatkoznak. A speciális követelmények kielégítése folyamatosan magas gyártási színvonalat követel meg. A jobb minőség viszont nagyobb beruházási költséget jelent. Teljesen új sablonparkot kellett létrehozni, illetve speciális beton - technológiai megoldásokat kellett alkalmazni az elvárt minőség előállítása érdekében.

A betontechnológiai kérdések megoldásában kiváló partnernek bizonyultak a Mapei Kft. szakértő technológusai, akik szakmai hozzáértésüknek köszönhetően bármilyen problémára tudtak megoldást javasolni. Az előregyártott termékek esetében nem csak a végszilárdság a mértékadó, hanem a gyors kizsaluzhatóság érdekében a korai szilárdság is rendkívül fontos. Éppen ezért az előregyártó cégek a magasabb szilárdsági osztályú cementek mellett az előregyártáshoz kifejlesztett betonadalékszereket is alkalmaznak.

Cégünk folyósító adalékszerként a MAPEI Kft. Dynamon NRG termékcsaládját használja. Ezek közül is elsősorban a Dyna mon NRG 1012 típusú adalékszert, mivel az igen jó folyóképességnek (az MSZ EN 206 szabvány szerinti S4 és S5 konzisztencia osztály) köszönhetően a beton friss állapotban könnyen bedolgozható, megszilárdult állapotban rendkívül jó mechanikai teljesítményparamétereket nyújt. A Dynamon NRG 1012 különösen betonelem-előregyártás céljaira ajánlott, illetve minden keverék osztálynál, ahol a keverővíz mennyiségének jelentős csökkentése és a könnyű bedolgozhatóság mellett szükséges a mechanikai szilárdság elérése a kezdeti kötési szakaszban.

Az esztétikus, egységes betonfelületek elérése érdekében felületjavító adalékszert is alkalmaznunk kellett. A próbagyár tásainkat követően a Mape plast FV adalékszer mellett döntöttünk, amely ideális a beton tömörödési tulajdonságának és a látszóbeton felületek megjelenésének javítására, ezen kívül eltünteti az öntött beton felületéről a légbuborékokat és az egyenetlenségeket. A Mapeplast FV használható a folyós vagy szuperfolyós, valamint az alig föld nedves betonok esetén is. A Mapeplast FV-nek nincs képlékenyítő hatása. Folyós vagy szuperfolyós betonok gyártására folyósító adalékszert kell hozzáadni a betonhoz.

Mindezek mellett nem érhettünk volna el látványos eredményt megfelelő formaleválasztó olaj alkalmazása nélkül. A MAPEI Kft. erre az esetre fejlesztette ki a Mapeform Eco 91-et, amely univerzális, kémiai formaleválasztó hatású, vizes emulziós növényiolaj bázisú zsalu-olaj a strukturális megjelenés javítására, vas, alumínium és műanyag (epoxi-, fenol-, poliészter-, poliuretán gyanta) zsaluzatok kezelésére. Vízszintes és függőleges felületekre is használható.

A Mapeform Eco 91 jellemzői:

  • Megkönnyíti az előregyártott betonelemek, a gőzérlelésű betonok, a műanyag zsaluzatba és az építkezésen fém zsaluzatba öntött betonok kizsaluzását, kiszakítását.
  • A MAPEI kutatólaboratóriumaiban kifejlesztett összetételű, növényi olajok stabil emulziójából, korróziógátló anyagokból és különleges adalékszerekből álló formaleválasztó. Hatékonyan megakadályozza a beton tapadását a zsaluzathoz, vegyi reakcióba lép a zsaluzattal érintkező cementkeverékkel, megkönnyíti a leválasztást.

A Mapeform Eco 91 használatából származó előnyök:

  • Javítja a felületi megjelenést azáltal, hogy nagymértékben lecsökkenti a nagy- és mikro méretű felületi buborékok számát.
  • Nincs felületi felporlás.
  • Nincsenek zsírnyomok, még fehér cementtel készített betonoknál sem.
  • A zsaluzattisztítás egyszerűbb.
  • A felhordás egyszerű és gazdaságos.
  • Biológiai úton könnyen és gyorsan lebomlik; nem toxikus, nem irritáló és nem okoz allergiát.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerült a fent említett MAPEI termékekkel és szigorúbb technológiai fegyelemmel a szakma által elvárt minőségnek megfelelni. Későbbiekben szeretnénk tovább fejlődni, még hatékonyabbá tenni munkánkat, hogy a megrendelőink továbbra is szívesen dolgozzanak velünk.