Lapszámok

2015. november-december XXIII. évf. 11-12. szám

Szilvási András: Beton köztéri alkotások (1)

A szobrászat háromdimenziós művészeti önkifejezés, a gondolat térbeli formába öntése. Már maga a szobor alkotási folyamata lenyűgöző: a gondolatfoszlányból határozott irány, térbeli kifejeződés, látható, tapintható, súllyal vagy légi könnyedséggel szemünk elé táruló alkotás válik. Ebben a folyamatban az egyik legfontosabb választás az anyag, ami megtestesíti a gondolatot, hol határozott élekkel, hol lágy formákkal. Jelen esetben ez az anyag a beton, a folyékony kő, ami nem csak az épített környezetben, hanem a művészetben is létjogosultságot vívott ki magának. Beton köztéri alkotásokról szóló sorozatunk célja, hogy megmutassuk, mennyire széles és színes a betonpaletta, valamint az anyag változatos alkalmazhatósága.

Az összeállítás arra ösztönöz, hogy nyitott szemmel járjunk, vegyük észre, hogy milyen sok helyen találkozhatunk a betonnal a mindennapokban, ott, ahol ezt nem is gondolnánk.

SZÜRREÁLIS FORMAVILÁG - Csurgai Ferenc alkotásai

Szobrok a ceglédi kórház parkjában Törteli út 1-3. Toldy Ferenc Kórház Csurgai Ferenc beton köztéri alkotásai meghökkentően formagazdagok és teljesen egyediek. Jellemző rájuk a szobor beton anyagának tökéletes ismerete. A művek formavilága változatos, hol egy gép, hol egy kinyúló kar részlete, majd egy épület sarka jelenik meg egységes alkotásban. A hegyes, szögletes formákat hirtelen gömbölyített íves felületek váltják, amelyek egy újabb részletre viszik az érdeklődő szemeket. Az alkotó a beton felületek hangsúlyozásában bátran alkalmazza a beton festését.

Forrás: http://csurgaiferenc.hu/szobor

BETON BILLENTYÛK

A világban, s így Oroszországban is egyre több mindennek állítanak szobrot, hát a digitális éra is szép lassan sorra került: 2005. október 5-én Jekatyerinburgban az Iszety folyó alsó rakpartján átadták a Klaviatúra Emlékművét.

A szobrot egy várostörténeti fesztivál keretén belül tervezték, megálmodója Anatolij Vjatkin volt. Az emlékmű betonból készült, 104 gombos QWERTY billentyűzet cirill/latin betűkiosztással, 30:1-es méretaránnyal, 64 m2 -es területtel. A billentyűk súlya egyenként száz és ötszáz kiló között mozog.

KÜLÖNLEGES EGYÜTTÉLÉS

Különlegesen szép, több anyag együttélésére alapozott szobrot készített Liszt Ferencről Marosits István. A márvány, a beton és a bronz varázslatos egysége teszi egyedivé az Esztergom, Pázmány Péter utcában felállított alkotást.

Forrás: www.kozterkep.hu

SZÉP ÉS TARTÓS, ELÔREGYÁRTOTT

Kerti szobrok, szökőkutak, figurák, csobogók, vízköpők. Műkőből készült kerti grillek, kerti és köztéri csapok, kerti szalonnasütők, köztéri virágládák, babák, terelő kúpok és kerékvetők. Van, amikor az előre gyártott termékek találkoznak a tervező és a megrendelő igényeivel. Az előre gyártott kerti és köztéri termékek esztétikusak, időt állók és sokfélék. Látjuk őket mosott felülettel, mármár márványt idéző, csiszolt, fényes vagy éppen durva, a beton textúráját megjelenítő felülettel.

Forrás: www.bellitalia.net

AZ ELGONDOLKODTATÓ CSOMORKÁNYI ROMTEMPLOM

A Csomorkányi középkori templom rom mellett áll Varsányi András és Vas Norbert több alkotása. A művészek a beton naturális rusztikusságában találták meg azt a látványt, amely méltón idézi meg a középkori templom szellemét.

Forrás: epiteszforum.hu

VISSZATÉRŐ TÖRTÉNELEM

Eger belvárosában, az Eszperantó sétányon készült el ez a térplasztika. Fő eleme a gyönyörű fehér betonból készített, önmagára fedő íves tárgy, amely az idő mélységei felett áll. Az Eszperantó sétányon készült úgynevezett térplasztika a város történelmi emlékeit szimbolizálja.

 Forrás: http://www.tveger.hu/