Lapszámok

2016. január-február XXIV. évf. 1-2. szám

Tóth László: Sika WT rendszer

A Sika 1910-es alapítása óta folyamatosan a vízszigetelések, vízzáró adalékok fejlesztőinek az élvonalába tartozik. Első terméke a Sika-1, ami egy vízzárást biztosító habarcs adalékszer volt. Az eltelt több mint egy évszázad alatt sokat változott a technika, az egyes szerkezetekkel szemben támasztott követelmények rendszere, a lényeg viszont maradt: szükség van olyan megoldásokra, amelyek alkalmazásával megakadályozható a víz vagy egyéb káros anyag átjutása a szerkezet határoló elemein.

Az egyes környezeti és szárazsági követelményektől függően a legkülönfélébb megoldások választhatóak a Sika eszköztárából, a különféle lemezes szigetelésektől a hagyományos, betonba keverhető vagy arra felkenhető rendszerekig.

Ennek az eszköztárnak képezik részét a Sika különböző vízzáróság fokozó/növelő adalékszerei. Az eszköztár legújabb tagja a Sika WT termékcsalád.

Termékcsalád, mivel az egyes régióktól függően ennek a családnak meglehetősen sok tagja van. Ezekről tájékozódhatunk az 1. táblázatból.

A Sika WT-100-as sorozata alapvetően a hidrofóbizáláshoz hasonlítható működési elvvel bír, ezzel gátolja a víz behatolását a szerkezetbe. A Sika WT-200-as sorozat tagjai kristályosodásra képes összetevői segítségével szövik sűrűbbre a beton kapilláris rendszerében a kristályok mátrixát, lecsökkentve ezzel azt a keresztmetszetet, amely a víz áteresztését lehetővé tenné. A 200-as sorozat aktív összetevőkből áll, ami annyit jelent, hogy víz hatására a kristályképződés képes újraindulni. Ilyen módon képes a megjelenő repedések keresztmetszetét lecsökkenteni víz jelenlétében.

A legújabb a Sika WT-300-as sorozat, mely jelenleg a fejlesztés és tesztelés stádiumában van. A későbbiekben nyilván ennek tulajdonságairól és előnyeiről is be fogok tudni számolni. A Sika Hungária termékpalettáján ezek közül a vastaggal kiemelt Sika WT-200 P jelű por formátumú termék érhető el.

A termék használata igen egyszerű. Hozzá kell adni a betonkeverékhez, a homogenizálást a betonkeverő gép elvégzi. Mindössze a készítendő keverék összetételére vonatkozó néhány gyártói utasítást kell szem előtt tartanunk a kívánt végeredmény eléréséhez. Aki már belecsöppent olyan helyzetbe, amikor egy meglévő – elvileg vízzáró betonból készített – épületen belül megjelenik a víz és üzemelés közben kell megoldania a szivárgás megszüntetését, az tud igazán értékelni egy olyan megoldást, amely segítségével a beton vízzárósága biztosított, sőt az esetleges mozgások, teherátrendeződések során keletkező repedések vízzárására, begyógyulására is lehet számítani. Ez az a biztonság, amit a Sika WT-200 P meg tud adni. Ez az az érték, amely a fenntartás, üzemeltetés szereplői számára óriási biztonságot nyújt.

További előny a beton előállítását, bedolgozását végzők számára, hogy a Sika WT-200 P hozzáadásával a mai kellően intenzív keverést biztosító keverő gépek mellett a keverési időt nem szükséges jelentősen megemelni. Annak ellenére, hogy finom por, mely a beton - keverékbe kerül, nem növekszik meg a keverék vízigénye, és még a folyósítószer adagolását sem kell megnövelni. Sőt a termék speciális összetevőinek köszönhetően csökkenteni képes a keverővíz mennyiségét – folyósít –, tehát az aktuális betonozási munka igényeitől függően a folyósítószer mennyisége csökkenthető, vagy akár el is hagyható.

A Sika WT-200 P előnyei:
  • csökkenti a hidrosztatikus nyomás alatt a vízbehatolást a beton szerkezetbe,
  • csökkenti a vízfelszívást,
  • kiváló ellenállóképességet biztosít vegyi anyagok hatásaival szemben,
  • csökkenti a beton páraáteresztő képességét,
  • korlátozott mértékű repedésáthidaló képességgel rendelkezik.

Ezek mellett igen kellemes állagúvá teszi a bedolgozandó betont, támogatva ezzel a könnyű bedolgozhatóságot, amely a minél tömörebb struktúra elérését kedvezően befolyásolja.