Lapszámok

2016. január-február XXIV. évf. 1-2. szám

Lakóépületek betonszerkezeteinek helyreállítása

A XX. század óta épített lakóépületeink nehezen elképzelhetôek valamilyen beton vagy vasbeton szerkezet nélkül, mert az épületszerkezetek kialakításához elôszeretettel alkalmazzuk formába önthetôsége, jelentôs szilárdsága és relatív olcsósága miatt.

Hasonlóan a többi ásványi építőanyaghoz – mint a kerámia tégla, a vakolatok stb. – a betonnak is bizonyos időnként szüksége van karbantartása, illetve az elhasználódás mértékétől függően javításra, cserére. Az épület használ hatósága és a várható élettartam (a teljes épületre vonatkoztatva) szerint a beton szerkezetek helyreállítása 10-15, végső esetben 30-40 évente szükséges. A szerkezeti teherbírás javításától az esztétikai helyreállításig igen széles spektrumon mozoghat az építési tevékenység, de könnyen belátható, hogy egyszerű felületi helyreállításokkal is sokat lehet segíteni egy épületszerkezet állapotának konzerválásán. Minden helyreállítási stratégiának alapvető célja, hogy a környezetei hatásoktól minél jobban megvédjük az épületet a későbbiekben. A korrekt helyreállítás alapvető része, hogy a munkára alkalmas és a feladatra méretezett építőanyagot használjunk. A nem megfelelő – a feladatra nem való – termék alkalmazása nem hoz megfelelő eredményt, szerencsétlen esetben pedig csak ront a kiindulási állapoton.

Lakóépületek esetén a leggyakrabban javítandó elemek azok, amelyek a környezeti hatásoknak közvetlenül ki vannak téve, vagy a tartós használat miatt jelentős terhelésnek vannak kitéve, illetve ezek kombinációi. Állagvédelem szempontjából az alábbi épületszerkezeteket érdemes szem előtt tartani, és a felújításukról már az előtt tervet készíteni, hogy az már elkerülhetetlen lenne.

A leginkább elhasználódó szerkezetek
  • lábazatok: csapóesővel, mechanikai és az elvárható használaton túl egyéb igénybevételeknek is ki vannak téve,
  • erkélyek, függőfolyosók: a közlekedés elemei, fej fölötti szerkezetek, ezért a tartósságuk életvédelmi szempontból elsődleges,
  • homlokzati díszek (párkányok, ablakkeret stb.): egyes elemeik tűzvédelmi és biztonságtechnikai szempontból is fontosak, illetve az erkélyekhez hasonlóan életvédelmi szempontok is felmerülnek,
  • lépcsők, rámpák: gyakran jelentős környezeti igénybevétel mellett mechanikai és dinamikai terhelés is éri ezeket az elemeket. A közlekedés biztosítása miatt helyreállításuk fontos, és az alkalmazott anyagok szilárdsági szempontból is kiemelt fontosságúak.
 

A vasbeton elemek korróziója több károsodásból tevődik össze, de a leggyakoribb probléma a beton részek karbonátosodása és az acélbetétek oxidációs korróziója. A két jelenség egymással összefüggésben van. A karbonátosodáshoz szén-dioxidra van szükség, az acél korróziójához vízre és oxigénre. A karbonátosodás miatt csökken a pH, ezért az acélbetétek „rozsdásodása” meg indul. Az acél korróziója térfogatnövekedéssel jár, ami a betont megrepeszti, így a károsítók még könnyebben eljutnak az acélbetéthez, ezért a tönkremenetel gyorsul. Vasbeton szerkezetek esetén az általános bevonati rendszerektől eltérő és azoknál nagyobb teherbírású, és bizonyos esetekben más feldolgozási módszerű anyagokra van szükség. Lakóépületek esetén – ha nincs szükség szerkezeti megerősítésre – az általános kézi betonjavító rendszerek alkalmazása a legkifizetődőbb. Ezek a rendszerek egy mással könnyen összeépíthető, nagy teljesítményű elemekből állnak. Feladatuk a CO2 behatolás csökkentése és az acélbetétek megóvása a korróziótól. Alkalmazásukkal nagymértékben csökkenthető az állagromlás üteme.

Kézi betonjavító rendszerek általános felépítése:

 1.)Korrózióvédő és tapadóhíd
A letisztított felületre felhordandó, festék állagú alapozó, tapadóhíd. Biztosítja a tapadást az alapfelület és a javítóhabarcs között. Felhordható ásványi és fém felületre is. Passziválja a betonacélt, óvja a korróziótól.
Sakret termék: SAKRET MKH
 
2.)Durva javítóhabarcs
A tapadóhíddal bevont felületre közvetlenül felhúzható javítóhabarcs. Nagy szilárdság, szálerősítés és zsugorodásmentesség jellemzi. Finom és durva szemcseméretben is megtalálhatóak.
Sakret termék: SAKRET PCC1, SAKRET PCC4
 
3.)Simítóhabarcs
A végső felületképzés anyaga, ideális fogadófelülete festékeknek, nemesvakolatoknak. Teljesen sima felület alakítható ki belőle. A normál simítóvakolatok feldolgozási tulajdonságai ötvöződnek a nagy szilárdsággal és zsugorodás-mentességgel.
SAKRET PCC05
 

Gyakran láthatunk olyan felületeket, amelyek nem a megfelelő, nem a feladatra tervezett termékkel javítottak ki, hanem azzal, – mondjuk úgy – ami kéznél volt. Vasbeton szerkezetek esetén ez azért veszélyes, mert a legtöbb esetben olyan szerkezeteket kell javítani, amelyek közvetlenül veszélyeztethetik a testi épségünket. Gondoljunk csak a függőfolyosókra, erkélyekre, lépcsőkre, rámpákra, beton homlokzati díszekre stb. Ezek nem megfelelő helyreállítása nemcsak kockázatokat rejt magában, de az elvárt esztétikai célt sem sikerül elérni. A felújítás megtervezése és ütemezése nem könnyű. A kivitelezés módszere, az állványozás technikája, a kivitelezés menete például a közlekedés folyamatos fenntartása mellett összetett feladat. Amennyiben problémája adódik a feladat végrehajtásában, keresse szakemberek segítségét, mert szakember bevonása mindig kevesebb fáradsággal és problémával jár, mint egy tevékenységet újra elvégezni, vagy egy felületet újra javítani. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

www.sakret.hu