Lapszámok

2021. február XXIX. évfolyam I. szám

Rácz Attila, Urbán Ferenc: CeMBeton - MABESZ: Új utakon a beton népszerűsítése

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) a beton népszerűsítése területén immár a 6. sikeres évét zárta.

A 2020-as évet rendhagyó módon indítottuk, munkacsoportunk töretlen lelkesedéssel ötletelt, tervezgetett, azonban a Covid-19 sok mindent felülírt, így év közben új irányba kellett fordulnunk. Egyértelművé vált, hogy a Beton Fesztivált nem tudjuk biztonsággal megtartani, és így a hozzá szorosan kötődő betonpályázatot sem tudtuk kiírni. További problémaként jelentkezett az SM-felületeken megjelenő anyagaink – elsősorban a fotókat érintő – jogi helyzetének tisztázatlansága, így nagy bánatunkra fel kellett függesztenünk e tevékenységünket. Folytatva a hagyományokat újabb óvodáknak juttattuk el képeskönyv és kifestő formájában Cembi és Mixi kalandjait a beton világában. Az ismeretek átadását az általános és középfokú képzésben az általunk kidolgozott „A CEMENT, A BETON ÉS A MÉSZ” oktatási segédanyaggal támogatjuk. Az egyetemi és a gyakorló szakemberek számára a megváltozott körülmények mellett online formában is tartottak tagvállalati szakembereink előadásokat (részletesen lásd külön), melyeket újabb szakmai kiadványainkkal is támogatunk. Döntéshozóknak, nem szakembereknek szánt kiadványsorozatunk újabb része is megjelent „Beton - A fenntartható fejlődés igazi motorja” címmel. A felszabaduló pénzügyi források 2020-ban lehetővé tették, hogy új szakmai anyagokat is elkészíthessünk, ennek eredményeként két új CeMBeton kiadványunk is megjelent. „Az építőanyag-ipar szerepe a körforgásos gazdaságban” összefoglaló tanulmány célja rámutatni arra, hogy mit is jelent pontosan a körforgásos gazdaság, és milyen kihívások elé állítja az iparági szereplőket, valamint a szabályozást. „Az MSZ 4798 szerinti beton” kiskönyv célja, hogy tömören összefoglalja azokat a tudnivalókat, amelyek a betonnal kapcsolatba kerülő szakembereket segítik a mindennapi munkájuk során. Új és régebbi kiadványaink továbbra is ingyenesen letölthetők honlapunkról: www.beton.hu.

Régóta terveztük, hogy a szakemberek és érdeklődők számára rövid szakmai kisfilmeket készítünk, ezt 2020-ban részben meg is valósítottunk. 14 kisfilmet készítettünk el (narrációval, magyar/angol felirattal), ezek:

  • A beton kreatív alkalmazása
  • Helyszíni frissbeton-vizsgálatok – konzisztencia, viszkozitás
  • Helyszíni frissbeton-vizsgálatok – légtartalom- és víztartalommérés kiszárítással
  • Helyszíni frissbeton-vizsgálatok – mintavétel, próbatest-készítés
  • Laboratóriumi vizsgálatok – nyomószilárdság, fagyállóság, vízzáróság/vízfelvétel, távolsági tényező, hajlító-húzó, hasító-húzó vizsgálat, kopásállóság
  • Frissbeton konzisztenciáját, kötésidejét és a beton szilárdságát, fagyállóságát, vízzáróságát befolyásoló tényezők
  • A tömörítés és utókezelés jelentősége
  • Adalékszerek hatása – Folyósító
  • Adalékszerek hatása – Víz alatti betonozás
  • Adalékszerek hatása – Vízbetörések lezárása
  • Adalékszerek hatása – Felületminőség-javító
  • Cementgyártás
  • Transzportbeton-gyártás
  • Műszál erősítésű ipari padló

További kisfilmek is szerepelnek terveinkben a mészgyártás, a helyszíni betonozás és a betonelem-gyártás és -kivitelezés területeken. 2021-ben reményeink szerint elindítjuk YouTube-csatornánkat és a kisfilmek terjesztését, népszerűsítését, hogy azokat minél szélesebb kör megismerhesse, és elérhetővé váljon számukra.

Tovább bővült a rendszeresen megjelenő BETON szakmai lapunk olvasói köre, a bevezetett újítások következtében egyre nagyobb közönséget érünk el. Az update kiadvány – megjelenési gyakoriságával – szerves mellékletét képezi a lapnak, de az előfizetőknek, médiapartnereknek új kiadványainkat is mellékeltük az újsághoz, ezzel is kiegészítve a lapban megjelenő hazai szakcikkeket. A lap saját honlapja, a cikkenkénti feltöltés (melyeket külön is olvashatnak, e-mailen elküldhetik, Facebookon megoszthatják olvasóink), a kiemelt szakcikkek megosztási lehetősége az egyes szakcikkek olvasottságának növelése mellett a szakemberek együttgondolkodását, tudásmegosztását is elősegíti. Ennek is köszönhetően tovább nőtt a szakcikkek olvasottsága.

A betonpályázat kiírása és a Beton Fesztivál elmaradása következtében összefoglaltuk és értékeltük az elmúlt 5 év eseményeit. Munkacsoportunk a megváltozott körülményekhez igazodva tervezi meg 2021. évi tevékenységét, továbbra is célunk – a szakmai összefogás erősítése, a tagvállalataink által gyártott anyagok, termékek, műszaki megoldások, a bennük rejlő lehetőségek megismerése, minél szélesebb kör számára történő megismertetése.