Lapszámok

2020. június XXVIII. évfolyam III. szám

Vajda Szabolcs: Egyre nő az igény az újszerű, egyedi beton köztéri bútorok, berendezési tárgyak iránt

A köztéri betonbútorok és berendezési tárgyak megjelenése szinte a beton építészeti megjelenésével esik egybe. A betont esztétikai értékkel bíró, végleges felületként nagy léptékben először Corbusier alkalmazta a 40-es, 50-es években. Épületei környezetében általa tervezett beton köztéri bútorok is megjelennek (pl. Firminy, Maison de la Culture). A „látszó” betonok megjelenésének oka – és ez összefügg a beton köztéri berendezési tárgyak elterjedésével – alapvetően az, hogy a beton szabadon formálható, bármilyen formájú zsaluzatba beönthető és ezáltal bármilyen forma létrehozható. Ugyanakkor igen tartós építőanyag.

A „látszóbetonok” és kiváltképp a beton berendezési tárgyak elterjedése mögött egyértelműen ott áll a betontechnológia fejlődése. Bútorok esetében minden gyártó valamilyen szinten öntömörödő és nagy szilárdságú betont használ. Ez teszi lehetővé a bonyolult, sokszor organikus formák létrehozását.

Ha megfigyeljük a napjainkban forgalomban levő beton bútorokat és berendezési tárgyakat, két jellemvonást vehetünk észre. Egyrészt visszatükrözik a beton erejét, robusztusságát, másrészt gyakoriak az olyan formák, melyek más anyagokból nem hozhatók létre. Ahogy már említettem, ez a tulajdonság a beton nagy előnye.

Találkozhatunk számos olyan betonbútorral, mely kitűnően ellátja elsődleges funkcióját – pl. kényelmesen lehet rajta ülni –, de általában ehhez társul egy újszerű forma és erőt sugárzó méret. Aztán vannak olyan tárgyak, melyeknél a bútorfunkció háttérbe szorul és előtérbe kerül a tárgy saját esztétikája. Jelentős a kereslet olyan beton berendezési tárgyakra, melyek saját jogon is kiváló térformáló elemek, itt már általában nincs is klasszikus bútorfunkció.

Magyarországon az utóbbi évtizedben jelentek meg a köztéri betonbútorok, és ez egy felfelé ívelő tendencia. A hazai igények a tájépítész, építész tervezőknek köszönhetően hasonlatos a nyugat-európaihoz, azaz nő a kereslet az újszerű, az egyedi termékek iránt. Az utóbbi évek nagyobb köztérépítési, parképítési projektjeinél örvendetesen megszaporodott az adott projekthez fejlesztett berendezési tárgyak száma. Ilyenek Budapesten a már félig átadott Széllkapu park előregyártott ülőtámfalai és ivókútjai vagy a Podmaniczky tér beton berendezési tárgyai.

A tervezői, megrendelői igényeket öszszefoglalva elmondható, hogy folyamatosan szükséges újabb és újabb kollekciókat tervezni a klasszikus köztér funkciókkal, azaz pad, planténer, ivókút, hulladékgyűjtő, poller, elemes támfal megoldások stb. Nyilván arányaiban ezekből fogy a legtöbb. Emellett azonban kellenek a meghökkentő, wow-elemek! Technikai szempontból ezek jelentik a legnagyobb kihívást, itt jelenik meg a gyártó innovációs képessége.

Ha a technikai részét nézzük, két kulcskérdés van. Egyszer legyen egy nagyon jó betonunk. Akkor tudunk a formákban szabadon gondolkodni, ha ez a beton „szuper módon” öntömörödő és nagy szilárdságú (80-100 N/mm²). A másik a zsalu elkészítése. Organikus formáknál ez nem egyszerű. Le kell tudni gyártani a tárgy prototípusát 1:1 arányban 100%-os minőségben. Ezt követően rendelkezni kell egy technológiával, mellyel el lehet készíteni a zsalut. A zsalu teherbíró, időtálló és praktikusan szerelhető kell legyen! Az organikus formák, wow- elemek zsaluinak legyártása során fel kell használni a technika adta minden lehetőséget. A tervezés számítógépen zajlik 3D-ben és nagy segítség a CNC technológia a mesterdarabok vagy a bonyolult zsaluformák kivágásakor.

Nézzük példaként a VPI Kft. kavicsait. Hosszadalmas 3D tervezés után elkészült a forma. Ez szobrászati módszerekkel épült meg 1:1-ben. Az elkészült mesterdarabról elkészült az üvegszál-erősítésű zsalu. És itt még nem vagyunk készen. Ha a kavicsok tömör betonok lennének, nagy problémát okozna a szállítás, a telepítés. Mindegyik típusnak van egy polisztirol belső magja, a tárgy falvastagsága 5-6 cm. Az öntömörödő, nagy szilárdságú beton pontosan emiatt is elengedhetetlen. Egy ilyen tárgy zsalujának gyártásba állítása minimum egy év munka és sok millió forint költség.

A sorozatban gyártott designtermékek esetén a felület minősége, színe kulcskérdés. A felület minőségét leginkább a zsalu felületi minősége adja. Persze ehhez hozzátartozik a jó beton és a precíz technológia. A zsalu felülete maximálisan vízzáró kell legyen a legjobb minőség elérése érdekében. Szerencsére ma már hozzá lehet jutni nagyon jó minőségű látszóbetonokhoz kifejlesztett zsaluhéjakhoz. Érdes felületek esetében az utólagos savazás vagy homokszórás módszerét használják. Készíthetők lenyomatok zsalumatricák segítségével, de a felületbe betonozott fémelemek felhasználásával „intarziás” minták is létrehozhatók.

A tárgy színét a beton adja. Minőségi termékeknél semmilyen utólagos felületi módosítás, betonlazúr-bevonat nem engedhető meg. Mivel a sorozatban gyártott termékeknél nagyon fontos a színazonosság, a gyártók a legtöbbször fehér cementet használnak és szükség szerint ezt pigmentálják. Ma már a nagyon élénk színek kivételével minden létrehozható. Ugyanakkor javaslom, hogy törekedjünk a beton természetes megjelenését idéző pasztellszínek használatára.

A beton berendezési tárgyak fejlődésében a profi tárgytervezők újszerű ötletei és a technológiák fejlődése jelenti a legfontosabb tartalékot! Utóbbi esetben az egyre precízebb és egyre bonyolultabb formák legyártására alkalmas CNC technológiák fejlődésére gondolok.

A tárgyak utókövetése kulcsfontosságú. Tekintettel arra, hogy itt sok egyedi dolog születik, folyamatosan figyelni kell a felhasználói igényeket, a felhasználói szokásokat és nem utolsósorban hogy minden kicsi technikai részletében is bevált-e a tárgy. Nagy szilárdságú betonok esetében egy speciális probléma is előtérbe kerül. Nevezetesen a betonok szilárdulás és utószilárdulás alatti zsugorodása okozta repedések kérdése. Ennek elkerülése vagy legalábbis minimalizálása komoly mérnöki feladat.

A fotókat Neogrády-Kiss Barnabás készítette.