Lapszámok

2020. június XXVIII. évfolyam III. szám

Épül az új kerékpáros híd a Dera-patak felett

Jó ütemben haladnak az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút fejlesztési munkálatai Budapest és Szentendre között. A tervek szerint nyár végétől birtokba is vehetik a kerékpárosok az 5,6 kilométeres szakaszt.

A kerékpárút részeként a város déli határában a Dunába ömlő Dera-patak ártéri területe felett egy 36 m szabad nyílású új kerékpáros híd épül az árvízvédelmi töltés magasításával. Már beemelték a híd utolsó elemeit. A két darabból álló, összesen 18 tonna tömegű acélszerkezetet egy daru segítségével emelték be a korábban elkészült vasbeton hídfőkre. A pontos beállítást követően a két hídelemet összehegesztették a technológiai okok miatt épített ideiglenes támaszon. A kerékpáros hidat 3 m hasznos szélességgel, 2×1 haladó sávval, kétoldalon 1,4 m magas korlátokkal alakítják ki. A kész szerkezet egy acélcső ívtartóval merevített kéttámaszú felsőpályás ív híd lesz.

A fejlesztés Budapest és Szentendre között, mintegy 5,61 km hosszú kerékpáros útvonal szakaszt érint, amelyen az új nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a meglévő földutakat leburkolják, illetve felújítják a burkolatokat, és fejlesztik a közvilágítást. Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki és két pihenőhely újul meg Budakalászon.

(forrás és fotó: nif.hu)