Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Komplex levegőtisztaság védelmi szolgáltatások

A Cemkut Kft. új röntgen-pordiffrakciós (XRD) műszerének beszerzésével és akkreditálásával a levegőtisztaság-védelmi mérések területén Magyarországon egyedülálló módon a munkahelyi levegő helyszíni mintavételét, vizsgálatát kiegészítve már a szállópor respirábilis tartományú kristályos SiO2 -tartalmának (RCS) minőségi és mennyiségi meghatározását is végzi.

Talán kevesek tudják, hogy a CEMKUT Kft. az építési termékek megfelelőségértékelése területén nyújtott szolgáltatásain – terméktanúsítás, Nemzeti/Európai Műszaki Értékelés, mechanikai és kémiai vizsgálatok – túlmenően több évtizede végez akkreditált levegőtisztaság-védelmi méréseket, értékeléseket is. Ezen tevékenységünk a környezetvédelem/levegőtisztaság-védelem, munkavédelem/munkahelyi levegő, valamint a technológiai, légtechnikai vizsgálatokat foglalja magába, melyhez a vizsgálólaboratórium műszeres analitikai háttere biztosítja a minták további elemzését. Ezen mérések szükségességét, szerepét az alábbi cikkben fejtettük ki részletesen: Levegőtisztaság-védelmi mérések szerepe a cement- és betoniparban (Beton újság XXVI. évfolyam II. szám, 2018. április).

2018-ban újabb beszerzésekkel bővült nagyműszeres vizsgálati laboratóriumunk: Nagyműszeres analitikai vizsgálatok a Cemkut Kft. vizsgálólaboratóriumában (Beton újság XXVII. évfolyam I. szám, 2019. február).

A bővítéssel többek között lehetővé vált laboratóriumunkban a munkahelyi levegőből vett szállópor respirábilis, kristályos SiO2 -tartalmának minőségi és mennyiségi meghatározása, mely sikeres akkreditációval nemcsak a környezetvédelmi mérőcsoportunk szolgáltatásait teszi – Magyarországon egyedülállóan – teljessé, hanem a piacon tevékenykedő helyszíni mintavételeket végző egyéb szervezeteknek is tudunk vizsgálatokat végezni.

Bővebb információ: www.cemkut.hu