Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Elhagyott (a világon egyedülálló) betonhajó a Dunán

Ásványráró közelében, az Árvai-zárásnál található egy vasbetonból épült szállítóhajó roncsa. A közhiedelem szerint a betonhajót azért építették, hogy a háború során a Dunába telepített aknákat ki tudja védeni.

„Az olasz mérnökök által tervezett és irányításuk alatt megépített, németek által üzemeltetett hajó a második világháború során szállítási feladatokat látott el, legénysége nem volt” – cáfolta meg a helyiek által terjedt mítoszt Nagy Gyula Károly, nyugalmazott vízügyi műszaki mérnök. A hajó igen ritka technikával készült: mivel a háború idején kevés volt a fém, nem vaslemezt használtak, hanem az acélszerkezetet öntötték ki betonnal. Ekkoriban ezekből a harminc méter hosszú és hét méter széles, bárka jellegű betonhajókból hét darabot kötött le a vontatóhajó a Duna egyik mellékágában, valamikor a háború vége felé.

Magas vízállásnál, viharos időszakban egy nagyobb hullám az egyik hajót átdobta a záráson túlra és az léket kapott, majd megfeneklett. A vasbeton hajó szétvágása, kiemelése – még ha sikerrel is járt volna – tetemes összeget emésztett volna fel, így a legkézenfekvőbb megoldást választották: otthagyták. A világon egyedülálló, már-már szenzációnak számító hajót néhány éve védett műtárggyá nyilvánították.

(Forrás, fotó: szeretlekmagyarorszag.hu)