Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Miklós Csaba: Vízzáró beton – kristályosodó adalékszer

A medencék építésének speciális szabályai vannak. A tartós, minőségi medencék a FINA szabályainak megfelelően elkészítve alkalmasak lesznek nemzetközi versenyek rendezésére is. A szervezet a sok éves tapasztalat alapján nemcsak a medence méreteire vonatkozóan fogalmazza meg a tűréseket, de meghatározza a szerkezet felépítését, a rétegrendeket és elkészítésének bizonyos szabályait, a betartandó technológiai időket is. Miután a medenceszigetelések és -burkolások közel 80%-ában a Mapei termékeit használják, sokat foglalkozunk ezzel a területtel. Az esetek nagy részében már elkészült szerkezet fogad minket, melynek tulajdonságait a burkoló-kivitelező kollégák igyekeznek leellenőrizni.

Alapvető előírás, hogy a szerkezet egy stabil, vízzáró monolit vasbeton medencetest, melyet a hidrosztatikai nyomást figyelemebe véve terveztek. A vízzáróság fontos követelmény, mert bár a burkolatot rugalmas kent szigetelésre fektetik, a Mapelastic elsődleges funkciója a feszültségmentesítés. Ez azért lényeges, mert a medence minden feltöltésekor hatalmas hidrosztatikai nyomást gyakorol a szerkezetre a víz, ez pedig a leggondosabb tervezés mellett is geometriai változásokat okoz. A rugalmas szigetelőréteg felveszi a feszültségeket, és a burkolat sérülésmentesen, tartósan ellátja szerepét a medence folyamatos leeresztés-feltöltés ciklusainak ellenére is.

Az előírás szerinti vízzáró beton medencetest elkészítése nem tűnik nehéz feladatnak, mert a betongyárak árusítanak vízzáró betonokat. Azonban a vízzáróság igazolása nem az egész szerkezetre készül, hanem a szabvány szerint előírt 15x15-ös kockán minősítik a betont. A vízzáró betonból készült szerkezet értelemszerűen csak addig vízzáró, amíg nem keletkeznek rajta repedések. Tehát a vízzáró igazolással rendelkező betonból készült szerkezet gyakran mégis átenged, ezzel nagyon sok problémát és kárt okozva a gyártó cégnek, amely ez esetben a medence kivitelezője. A biztonság növelésére több megoldást is alkalmaznak, melyek közül nagyon jónak tartom a repedéshajlam jelentős csökkentésére használt Mapecure SRA25 zsugorodáscsökkentő adalékszert. Amennyiben időhiány vagy egyéb körülmények miatt növelni kell a munkahézagok távolságát, az Expancrete expanzív adalékszer és a Mapecure SRA25 együttes alkalmazásával feszültségmentes térfogatstabil betont lehet készíteni, mely az extrém geometria ellenére sem reped meg.

A medencék építésénél gyakran találkozom a különböző gyártmányú kristályosodó adalékszerekkel. Ezek a termékek úgy működnek, hogy a beton repedéseibe, pórusaiba bejutó víz hatására oldhatatlan kristályok növekednek, melyek lezárják a víz útját, így valósítva meg a vízzáró szerkezetet. Az előző megoldás a repedések kialakulását akadályozza meg – ez a várható hiba megelőzése –, míg az utóbbi a már kialakult problémákat igyekszik orvosolni.

Bár a kristályosodó anyagokat inkább a burkolatlan vízzáró szerkezetekhez javasoljuk, sok esetben találkozunk a kiírásukkal úszómedencék készítésénél. Ha a megrendelő ezt a megoldást választja, akkor a rendelkezésre álló ismereteim alapján csak a Mapei által gyártott Idrocrete KR1000 kristályosodó adalékszer használatát javaslom. Egyéb hasonló termék alkalmazásakor könnyen előfordulhat, hogy extra költségek és határidőcsúszás terhelheti a kivitelezőt. A magyar piacon legtöbbet használt konkurens termék alkalmazása – bár az anyag vízzárás céljából került a betonba – olyan mértékű felületi vízszívást eredményez, hogy a szakszerűen kivitelezett cementkötésű kiegyenlítő habarcsok elválnak a felülettől. A megfigyelt hatást annyira jelentősnek tartottam, hogy a saját tesztsorozatainkat követően egy független laborral is bevizsgáltattuk a jelenséget. A kiegyenlítő habarcsok elválásának pontos meghatározása érdekében a laborban modellezték az előírás szerinti függőleges felületű betonjavítási-előnedvesítési technológiát és vizsgálták a beszívódott víz mennyiségét. A teszteket az eredmények összehasonlíthatósága érdekében egy referenciabeton, a Mapei Idrocrete KR1000 adalékszerével készült beton és az említett konkurens termék felhasználásával végezték. A vizsgálat igazolta a versenytárs termék okozta jelentős eltérést.

Az említett jelenséget nem szabad figyelmen kívül hagyni az új úszómedencék készítésénél. A nagy értékű burkolt medencetestek betonjaiban használt, vízzárást segítő adalékszerek kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani az említett vizsgálat adatait. Amennyiben a felületi porozitás tekintetében ismeretlen hatású kristályosodó adalékszer kerül felhasználásra, akkor ezt a burkoló felé feltétlenül jelezni kell. Ez a figyelmeztetés rendkívül fontos, hogy a kivitelező a megnövekedett vízfelvételt speciális alapozó segítségével redukálhassa és annak hatását még a kiegyenlítő réteg felhordása előtt ellenőrizze a felesleges veszteségek elkerülése érdekében.