Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Beremendi modernizáció egy évtized távlatában - 10 évvel ezelőtt avatták fel a Beremendi Cementgyár új kemencevonalát

Az ország egyik meghatározó gazdasági szereplőjeként a Duna-Dráva Cement Kft. fontosnak tartja a fenntartható működés elvét és a korszerű technológiák alkalmazását. Fejlesztéseinek köszönhetően az évek alatt nemcsak gyáraik termelése és üzembiztonsága növekedett, hanem példát mutattak más vállalatoknak és a régióban élőknek egyaránt.

Ezeknek az elveknek megfelelve 2007 nyarán elkezdődött a Beremendi Gyárban egy több mint 15 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás, amelynek keretében új kemencevonallal bővült a gyár. A 2009-ig tartó beruházással a régi kemencesort egy nagyobb, csúcstechnológiájú kemencevonalra cserélték, amelyet különleges gépészeti megoldásokkal láttak el. A fejlesztés emellett kiterjedt a hőcserélőtorony, a klinkerhűtő és a portalanító berendezések teljes átalakítására is.

A fejlesztésnek köszönhetően már a kezdetektől jelentős porkibocsátás-csökkenést mértek, valamint javult a termelés hatékonysága, és az automatizált rendszerek révén nőtt az üzembiztonság is. Az energiafelhasználás mértékének csökkenésével a cement gyártása kisebb terhelést jelent a környezet számára.

Az alternatív tüzelőanyagok (biomaszsza, ipari- és hulladékfeldolgozás melléktermékei) használata további környezeti előnyökkel jár. A DDC cementgyáraiban már a ’90-es évek második felében elkezdődött a tüzelőanyag-helyettesítés, a klinkerégetésnél 2014-re Beremenden már 80-85 százalékban alkalmaztak alternatív tüzelőanyagokat.

A Beremendi Gyár sikerére alapozva 2016-ban a Váci Gyár környezetvédelmi beruházása is megkezdődött. A 2016–2018 között megvalósított közel 7 milliárd forintos fejlesztés célja többek között az volt, hogy a már korábban is alacsony porkibocsátást az elérhető legjobb technológia alkalmazásával minimális szintre csökkentsék. 2018 májusában – a kétéves fejlesztésre alapozva – egy újabb, 2 milliárd forintos beruházásba kezdtek a Váci Gyárban, amelynek célja a helyettesítőtüzelőanyag-arány további emelése.