Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Hatalmas siker a pécsi és miskolci egyetem ultramodern Kádár-kockája

Szeptember közepéig megtekinthetők Szentendrén a Solar Dechatlon 2019 – egyetemi innovációs építészeti világverseny mintaházai, így a Pécsi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem konzorciumában felépített HUNGARIAN NEST+ is. A természetes megújuló energiákat hasznosító és az innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző MAGYAR FÉSZEK+ projekt esszenciája egy alacsony költségvetésű passzív, nemzeti elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás és egy ezt kiegészítő technológiai tudással ötvözött pluszenergiás új épület tervezése.

A „MAGYAR FÉSZEK+ projekt” egy komoly problémára keresi a lehetséges választ, nevezetesen a „Kádár-kocka” XXI. század kihívásainak való megfeleltetésre. A „magyar kocka” néven is jegyzett négyzetes alaprajzú, általánosságban 100 négyzetméter alapterületű, sátortetős családiháztípus, amelynek Magyarországon a hatvanas évek elejétől egészen a nyolcvanas évek végéig terjed az időszaka, és amelyből milliónyi áll még mindig az országban. Dacára annak, hogy a korabeli propaganda szerint ez a típusotthon minden szempontból előnyösebb volt korai társainál, rövid idő elteltével sokan szembesültek számtalan hiányosságával, mint a hőszigetelés problémája vagy a tájolásra fittyet hányó térszervezés. Ugyanakkor számos pozitívuma is volt az „új” háztípusnak: önállóan felnyíló és lezárható zónák, vagy az építészeti tömegképzés, amelynek köszönhetően kifejezetten előnyös energetikai tulajdonságokkal bír.

„Első lépésként fel kellett mérnünk, milyen koncepció alapján válhat ökologikusan fenntartható, okos otthonná egy öröklött »Kádár-kocka«. A vizsgált épületek tájolása az esetek 95%-ában nem veszi figyelembe a napenergia hasznosításának és az épület környezettel való kapcsolatának lehetőségét. Az élettér (nappali) és a hálótér szinte minden esetben az utca felé néz, függetlenül annak tájolásától. Újrarendeztük tehát az alaprajzot, hogy a környezeti kapcsolódás minden oldalon erősödjön. Újradefiniáltuk az épület tájolását, hogy bármely városi szövetben a legideálisabb feltételeket biztosítsa a belső terek számára a benapozás és az energetika előnyeit” - avat be a részletekbe dr. Kondor Tamás és dr. Kósa Balázs építész, a PTE MIK csapatának két vezetője. Új típusú energiatereket hoztak létre, mint például az épület alatt átvezetett, árnyékos területen, passzív módon hűtött levegővel működő Venturi Átrium.

A déli oldalon megfogalmazott mobil Naptér mint szoláris burok öleli körbe az épületet télen, ugyanakkor a burok zsaluelemeibe tervezett polikarbonát táblák mogyoróvessző fonatos elemekre való cseréjével árnyékfátyol védőréteget húztak a ház köré. Az épület hőháztartását az új, természetes anyagokból kialakított termikus burok (nádvakolat/ cellulóz hőszigetelés) adja, míg a páraháztartást az épület belső szerkezeti felületeire húzott lélegző bőr a vályog/vályogrost-lemezek beépítésével kialakított vakolatréteg biztosítja. Az épületet körülölelő tolófalrendszer a kiterjesztett tér számtalan változatát rejti magában. A Venturi átriumban és a teraszon, ill. naptérben elhelyezett élőflóra a ház önfenntartó oxigénbázisa. A hagyományosan nappali-étkező-konyhaként aposztrofált élettér újragondolása a térbe illesztett mobilelemekkel hat különböző funkcionális kapcsolati rendszert adhat a térnek.

Lapzárta után érkezett:

Négy díjjal is jutalmazta a Solar Dechatlon zsűrije a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett HUNGARIAN NEST+ projektet. Építészeti kategóriában 2. helyezést, energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést ért az újraértelmezett „kockaház”, az ÉVOSz pedig különdíjjal ismerte el a projektet. És hogy mennyire erős volt a pécsiek és miskolciak jelenléte, közösségszervező ereje, a versenyhez való viszonya, attitűdje, azt a Közösség és Fair Play díj bizonyítja.

(Információ és fotók: PTE)