Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Miklós Csaba: A Betonkenu Kupa továbbra is az egyetemisták szívügye

Idén már a nyolcadik alkalom volt, hogy június vége közeledtével izgatottan vártuk, vajon milyen lesz az év egyik legkülönlegesebb betonos rendezvénye, a Betonkenu Kupa….

Most már kijelenthetjük, hogy újra nagyszerű programunk volt, köszönhetően a remek egyetemista csapatoknak, a vízirendezvények szervezésében bizonyítottan a legjobb Sail4You csapatának és a 8. éve a program fővédnökeként hatalmas energiákat megmozgató dr. Balázs L. György tanár úrnak. Szerintem a hihetetlen kategóriába tartozik, hogy június utolsó péntekén 8 éve minden alkalommal tökéletes időjárás fogadott minket a siker szempontjából talán erre a legérzékenyebb víziprogram lebonyolításához.

A Prágából, Kolozsvárról érkező csapatok mellett újra teljes gőzzel készültek a magyar építőipari egyetemek, hogy megszerezzék a legjobbnak járó csodaszép díjakat. A teljesen egyedi műveket idén is Boldog Anita ajánlotta fel a versenykategóriák győzteseinek. A verseny szintjét mutatja, hogy idén már második alkalommal utaznak győri egyetemistáink Németországba a kétévente megrendezésre kerülő, Európa legnagyobb betonkenu versenyére, ahonnan 2017-ben előkelő eredménnyel tértek haza.

Idei programunk hasonlított a korábbi évekéhez, viszont aki érdeklődéssel követte az eseményt, mégis komoly változásokra figyelhetett fel. A téli készülődés most sem tért el az előző évektől. Kerestük 2019 legalkalmasabb helyszínét, összeraktuk a versenyeket, a kiegészítő programokat, 2018 tapasztalatai alapján kicsit finomítottunk a szabályokon. Ami teljesen más volt, hogy meg kellett hoznom egy nehéz döntést…. Azért írok róla, mert a rendezvény óta sokan megkérdezték kollégáimtól, illetve tőlem, hogy a „Mapei miért szállt ki?”

A versenyünk arra a szintre került, amit a korábbi felállással ugyan el tudtunk érni, viszont a megfelelő minőségű folytatáshoz szükség van a fejlődésre és a növekedésre. Miután évek óta tudom, hogy az egyik legnagyobb fék számunkra az az ellenállás volt, amit a betonos szakma egyes képviselőitől kaptam. Gyakorlatilag azzal az okkal, hogy „miután a Mapei a fő szponzor, ezt a rendezvényt mindenki Mapei-es rendezvénynek tekinti” megnehezítették, hogy a szakmai csoporthoz tartozó cégek a program mellé álljanak és részvételükkel biztosíthassák a kellő forrásokat. Ezúton köszönöm a Frissbetonnak és az Állványműveknek, hogy kiváló csapatukkal mindvégig kitartóan velünk együtt küzdöttek a győzelemért, biztosítva ezzel a fő célt, hogy az egyetemekről kikerülő kollégák hatalmas gyakorlati tapasztalattal rendelkezhessenek a betonöszszetételek és -szerkezetek területén.

2019 tavaszán azt tartottam a legfelelősebb döntésnek, ha a Mapei mint fő szponzor kiszáll a rendezvényből, ezzel lehetőséget biztosítva új vállalatok belépésének. Ugyanakkor azt az utat választottam, hogy vállalom ennek a nagyszerű programnak a további népszerűsítését. Új adalékszergyárunk avatóját követően az esemény folytatásaként meghívtuk partnereinket, hogy jöjjenek velünk a VIII. Magyar Betonkenu Kupára. Beneveztünk és a betonos szakma jeles képviselőivel – barátainkkal – közösen mérkőztünk meg az egyetemista csapatokkal. Több futamon húztuk együtt a vizet az egyetemek sárkányhajóival, a program egyik fő számának számító hídversenyen pedig megszereztük az első helyért járó trófeát. A győztes híd a Mapei sóskúti laborjában készült a betongyárak technológusai és a kivitelező kollégák szakmai bevonásával. Ennek megfelelően a „szakma hídja” nevű műtárgyat a gyáravató alkalmával közel hatvan kolléga látta el kézjegyével. A szabályoknak megfelelő 50 kg tömegű betonhíd 31 cm széles volt, 2,5 fm fesztávot hidalt át és több mint 800 kg terhelésre volt szükség a szerkezet eltöréséhez. A kiváló eredmény elérését elsősorban a korábbi évek tapasztalatai alapján tökéletesített forma és a legújabb statikus előregyártós polipropilén-szál, a Mapefibre IT25 használata tette lehetővé.

Ezúton köszönöm a 2019-ben a rendezvényhez kapcsolódott Ferrobeton, Market, Moratus és ÉPI vállalatoknak, hogy hozzájárultak a rendezvény fejlődéséhez. Úgy gondolom, hogy ezzel a lendülettel 2020 júniusában egy eddig soha nem látott fesztiválon teljesedik ki az az „álom”, amit 9 évvel ezelőtt Bartos Ferenc kollégám ötlete alapján megvalósítottunk.

A VIII. Magyar Betonkenu Kupa eredményei:

1. Navis Caementica (BME)

2. CTU Lion (Prágai Egyetem)

3. TUC (Kolozsvári Egyetem)

Betonhíd

1. Mapei

2. Navis Caemeneticia (BME)

3. CTU Lion (Prágai Egyetem) és SZEnavis (SZIE)

Sárkányhajó

1. Frissbeton

2. Navis Caemeneticia (BME)

3. SZEnavis (SZIE)

Különdíjak

  • Legígéretesebb csapat: Dusni Gang (Secondary Technical School in Prague)
  • Leginnovatívabb híd: Mapei Újonc: TUC 2 (Kolozsvári Egyetem)
  • A legjobb design: BeSZTonkKenu (BME)
  • A legjobb szurkolók: TUC 1 and TUC 2 (Kolozsvári Egyetem)
  • Fairplay díj: Navis Caemeneticia (BME)