Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

PISCH ZSUZSANNA: Hidász Napok 2019: fókuszban a szlovén hidak

A Hidászokért Egyesület 2019. június 5–7-én Siófokon tartotta a 9. Hidász Napokat, közel 450 résztvevővel. A 3 nap alatt 8 szekcióban 36 előadás hangzott el.

A konferencia „címerhídjának” a kaposvári intermodális csomópont ferdekábeles hídját választottuk, ennek apropóját az adta, hogy az önkormányzati hidak között is akadnak szép beruházások, tervek.

A Hidak határon nélkül – Szlovénia blokkban a szomszédos ország hídjaiból három előadás adott ízelítőt.

Szlovénia számokban: lakossága 2,04 millió fő, az ország területe 20 256 km2 , mely 60%-át erdő borítja. 4 000 barlang található Szlovéniában, ezek közül a legnagyobb a Postojna barlang. 42 km hoszzú tengerpartja van.

Gorazd Humar az ország történelmi hídjaiból mutatott be válogatást. Szlovénia legöregebb hídja Škofja loka-ban található és 1380-ban épült. Kőboltozatos híd, rajta Nepomuki Szent János szobrával. (1. ábra) Piran kikötőjében valaha állt egy híd, amely ma már nem létezik, ez két konzolos volt és a középső rés a hajók árbócainak áthaladására szolgált. (2. ábra) A Solkan vasúti híd a Soča folyó felett jelenleg a világ legnagyobb kő ívhídja, legnagyobb nyílása 85 m. Az I. világháborúban a híd megsérült, az ideiglenes acélhíd építésében magyar katonák is közreműködtek. A hidat később bár nem eredeti formájában, de kőből építették újjá.

Ksenija Marc (DRI Investment Management) az elmúlt időszak hídépítéseiről, hídkorszerűsítéseiről tartott előadást. Az autópályák építésekor sok vasbeton völgyhidat építettek. Az ország leghosszabb hídja, a Črni Kal viadukt 2004-ben épült az Olaszország felé vezető autópályán. (3. ábra) Szlovénia első extradosed hídja 2007-ben Ptuj-ban létesült. (4. ábra) A nagy völgyhidakon kívül az előadó változatos szerkezeti kialakítású autópálya feletti hidakkal is megismertette a konferencia résztvevőit.

Marjan Pipenbaher (Ponting-Pipenbaher Consulting Engineers) tervezőirodája jelentősebb alkotásait mutatta be. Ezek közül részletesen ismertette a Horvátországban épülő Pelješac hidat. A Pelješac híd a Bosznia-Hercegovinai tengeri kijárat felett, a szárazföld és a Pelješac félsziget között vezeti át a Split-Dubrovnik autópályát. A ferde kábeles híd hossza 2404 m. A 14 támaszú híd nyílásai: 84 m + 2 x 108 m + 189.5 m + 5 x 285 m + 189.5 m +2 x 108 m + 84 m.