Lapszámok

2019. június XXVII. évfolyam III. szám

Több mint tüzép

Hogyan nőtt ki a magyarországi építőanyag-kereskedelem a tüzépekből? Milyen nehézségek és lehetőségek adódtak a rendszerváltáskor? Hogyan lehetett saját vállalkozást kezdeni a semmiből? Hogyan alakult át a hiánygazdaság az építőanyag-kereskedelem területén is piacgazdasággá?

Földi Tamás riportkönyve a magyar építőipar egy speciális szegmensének fejlődéstörténetét tárja fel a kulcsszereplők bemutatásán keresztül. 20 riport, 20 egyéni sors, 20 személyes sikertörténet, miközben kézzelfoghatóan kirajzolódik e mögött a kor, a rendszerváltás előtti és utáni magyar gazdaság és társadalom. Harminc év távlatából ez már kortörténet, ami nem száraz tények felsorolása, hanem oral history, elbeszélt történelem. Hiszen a történelem tulajdonképpen nem más, mint emberi történetek összessége – emlékezés.

„Amíg a tüzépes barátaim az évek során szépen, fokozatosan építőanyag-kereskedővé váltak, addig én arra a kérdésre próbáltam megtalálni a választ, hogy vajon mikor lehetek biztos abban, hogy ha egy kereskedőpartnerem elviszi az árut halasztott fizetésre, akkor ki is fizeti azt, mégpedig határidőre. Szép lassan végigjártam Európa építőanyag-kereskedéseit, miközben sok új dolgot láttam és sokat tanultam. Mindenhol tágas fogadóterek voltak berendezve, ahol szorgalmasan dolgozó kereskedőkollégák hada ült és tárgyalt a vevőkkel. A raktáraikban tucatnyi targonca rakodott kisebb-nagyobb teherautókra. Minden olyan volt, mint egy szovjet termelési regényben, széles utcák, nagy házak… Aztán hazajöttem, és itthon Magyarországon újra belecsöppentem a kis tüzéptelepek világába. Az, hogy ők a számlájukat ki tudják fizetni, az egyáltalán nem volt biztos, sőt a kilencvenes és a kétezres években a partnereink közül néhányan csődbe is mentek. A fejlődés azonban évről évre érzékelhető volt.” (Földi Tamás)

A Több mint tüzép c. könyvet a a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Szakkönyvkiadó Üzletága adta ki.