Lapszámok

2019. június XXVII. évfolyam III. szám

Első a biztonság a LAFARGE-nál

Vészhelyzetet szimulálva kiürítették a Királyegyházi Cementgyár épületét, zuhanásgátló tréninget és VR-szemüveges szimulációt szerveztek az idei Egészség- és Munkavédelmi Napokon.

ALAFARGE Cement Magyarország Kft. számára a minőségi magyar cement gyártása mellett a legfontosabb érték a biztonságos munkakörnyezet, munkavégzés feltételeinek kialakítása.

„Büszkék vagyunk arra, hogy több mint 1100 napja nem volt munkaidőkieséssel járó baleset a Királyegyházi Cementgyárban és a Bükkösdi Kőbányában. Annak érdekében, hogy a »Zéró Ambíció« célunkat, azaz a teljes balesetmentességet elérjük, folyamatos fejlesztéseket hajtunk végre. A helyi vezetőség mellett természetesen a LafargeHolcim Csoport részéről is kapunk támogatást, segítséget. Tavasszal például a LafargeHolcim Csoport világszintű Egészség- és Munkavédelmi vezetője, Anderson Magali látogatott el hozzánk, aki tapasztalatával és további ötletekkel segítette munkánkat” – nyilatkozta Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

A LAFARGE munkavédelem iránti elköteleződését az évről évre megrendezésre kerülő Egészség- és Munkavédelmi Napok rendezvénysorozat is szimbolizálja. A kéthetes időszak alatt a gyár mindig egy központi, a munkavédelmet elősegítő téma mentén szervezi a programokat, ez idén a „Minimum Munkavédelmi Viselkedés” volt. Azaz olyan viselkedési normákra hívja fel a Királyegyházi Cementgyár és a Bükkösdi Kőbánya üzemterületén munkát végzők figyelmét, amelyek a munkavégzés során a minimum, elvárt követelmények. Ilyen például az egyéni védőeszközök használata, a munkavégzésre alkalmas állapotban és a megfelelő munkaengedélyek megléte mellett történő munkavégzés, a gyártósorok biztonságos leállításához kapcsolódó energiakizárás folyamata. Idesorolható a mobilgépek megfelelő üzemeltetése, a biztonsági öv használata vagy a balesetek jelentése is.

A LafargeHolcim Csoportnál globálisan jelentkező probléma, hogy a halálos kimenetelű balesetek jellemzően a logisztikai tevékenységhez kapcsolódnak. Az egészség- és munkavédelem területén tett fejlesztéseknek köszönhetően az ilyen balesetek száma évről évre csökken, 2018- ban azt megelőző évhez képest mintegy felére esett vissza a közúti balesetek száma. Éppen ezért a munkavállalói mellett a Királyegyházi Cementgyár a közúti árufuvarozást végző alvállalkozói részére is külön programot szervezett. Az „Együtt a biztonságért” rendezvénysorozat keretében ezúttal a tehergépjárművek ellenőrzésére, a közúti árufuvarozás során felmerülő kockázatok kezelésére hívta fel a figyelmet.

„A megfelelő munkavédelmi ismereteken kívül munkavállalóink biztonságához tartozik az is, hogy tudják, mi a teendő egy nem várt vészhelyzet esetén. Ezért az idei évben egy nem mindennapi tűzvédelmi gyakorlatot is szerveztünk a Királyegyházi Cementgyárban, ami programsorozatunk talán legizgalmasabb eseménye volt” – nyilatkozta Hoffmann Tamás. A LAFARGE munkavállalói és alvállalkozói testközelből tapasztalhatták meg, hogy milyen, amikor a teljes épületet ellepi a füst, amitől alig pár centire rövidül a látótávolság, ellehetetlenítve ezzel a tájékozódást. A tűzvédelmi gyakorlatban a Szigetvári Tűzoltóság hivatásos tűzoltói működtek közre, akik az irodaépület kiürítése mellett még egy mentést is szimuláltak.