Lapszámok

2019. április XXVII. évfolyam II. szám

Sziklai Zoltán, Mészáros Gábor: Termékfejlesztés Lábatlanon - feszített huzalos kisvasúti betonaljak

A magyar és nemzetközi piaci igényekre reagálva a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. kifejlesztette a keskeny nyomtávú vonalakra alkalmazható kisvasúti betonaljak új generációját. A termékfejlesztés eredményeként létrejött feszített huzalos kisvasúti alj többféle felépítmény fogadására alkalmas, ezzel lehetővé téve a különböző síntípussal szerelt kisvasúti hálózatokban történő alkalmazását.

Az új, betonból készült termékek megoldást kínálnak a hamarosan betiltásra kerülő telített talpfák kiváltására, ezzel is hozzájárulva környezetünk védelméhez.

A jelenleg érvényes szabványok és előírások figyelembevételével megtervezett termékek, az alkalmazott magasabb betonszilárdság és a feszített technológia megnöveli a betonaljak, ezáltal a vasúti pálya élettartamát. Az új betonaljak kielégítik az OVSZ I.-ben előírt műszaki feltételeket.

A legfőbb műszaki paraméterek a következők:

• tengelyterhelés: 125 kN

• sebesség: 60 km/h

• nyomtáv: 760 mm

• betonalj súlya: 106 kg

• síndőlés: 1:20

• alkalmazható síntípusok: „i”/ „c”/ MÁV48

Az új termék lehetőséget biztosít az ívekben alkalmazandó nyombővítésre is. A betonalj egyaránt rendelhető a hagyományos nyílt lemezes és rugalmas leerősítéssel is.

Az új betonalj a jogszabályokban előírt, KTI által kiadott DEBO tanúsítással rendelkezik.

Jelenleg a Magyar Államvasutak kezelésében lévő balatonfenyvesi kisvasút felújítási munkálataihoz, valamint a budapesti Gyermekvasúthoz is ezekből a korszerű betonaljakból szállítunk.

Reményeink szerint az országban számos magánkézben lévő kisvasúti pálya felújításához is hozzájárulhatunk ezekkel az innovatív termékekkel. A kisvasúti pályahálózaton jelenleg alkalmazott kitérők felújításához használható betonaljak a tervezés fázisában vannak. Ezek beépítésével megvalósulhat a homogén betonaljas hálózat.