Lapszámok

2019. április XXVII. évfolyam II. szám

Könyvajánló - TÁRCZY LÁSZLÓ: TÉRKÖVEK

Minden buszmegállóban lévő térkőburkolatnak keréknyomvályúsnak kell lennie? A könyv erre is választ ad. Gyalogúttól a repülőterekig lehet ezt jól is csinálni, állítja könyvében az építőmérnök, egyetemi vendégoktató szerző.

Tárczy László az elmúlt 15 év európai és tengerentúli kutatásaiból, próbapályák teszteredményeiből állította össze 195 oldalas, gondosan szerkesztett és gazdagon illusztrált könyvét, egyben javaslatait a hazai alkalmazáshoz. Itthon a szabályozó anyagok dr. Brian Shackel, minden idők legnagyobb térkőprofesszora 40 évvel ezelőtti kutatási eredményeit használták alapul, ám az elmúlt évtizedekben a korábbi megállapítások jelentős részét az újabb kutatási eredmények és a gyakorlat nem igazolta vissza. A 3D-s véges elemes szimulációk, a gyorsított eljárású próbapályákon rögzített teszteredmények sok helyen felülírták a korábbi állításokat.

Hazánkban kutatóintézet sajnos nem foglalkozik ilyen jellegű kutatással. Hazánkban nincs kifejezetten burkolatvizsgáló próbapálya. Csak a külföldi jól bevált és a szerény hazai gyakorlati tapasztalatunkra támaszkodhatunk.

Hogyan tervezzünk funkcióra? A vízáteresztő vagy a vízzáró rétegrend a legpraktikusabb? Melyek az építés szabályai? Végül hogyan tartsuk karban a térköveinket, hogy ne csak funkcionálisan legyen megfelelő, hanem emelje a kert, az adott hely esztétikai értékét is? Nélkülözhetetlen alapmű a beruházók, a tervezők, a kivitelezők, a műszaki ellenőrök részére.

Megrendelhető a Barabás Téglakő Kft. honlapjáról.