Lapszámok

2019. április XXVII. évfolyam II. szám

Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten - világsztár építészek Budapesten

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az építészszakma legjelentősebb hazai találkozóját, a Nemzetközi Építészkongresszust Budapesten. A 2019. március 8-ai esemény kurátora a magyar kortárs építészetről könyvet írt Emiel Lamers holland építészetkritikus volt, aki a következő szavakkal ajánlotta a rendezvényt: „Ma egyre több építésziroda lép ki a nemzetközi piacra. Hogyan adaptálják az építészek gondolataikat, terveiket különböző, ismeretlen helyszínekre? Vajon előbb kutatást végeznek a helyszín jobb megismerésére? Ilyen kutatások és tervezések végül innovációhoz vezetnek?”

A 800 résztvevővel zajló eseményen három különböző szinten foglalkoztak a kongresszus címadó témájával. Világszinten olyan japán építészek adtak elő, akik dolgoznak a nyugati világban. Európai szinten olyan szlovén és magyar építészeket ismerhetett meg a közönség, akik Kelet- és Nyugat-Európában dolgoznak. A város szintjén a holland építész, Ben van Berkel mutatta meg többek között győztes tervét az új Duna-hídra, amely Budapest keleti és nyugati részét fogja összekötni.

A „Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten” konferenciára Budapestre érkezett Junya Ishigami sztárépítész, a 2019-es londoni Serpentine Pavilon tervezője, Asako Yamamoto, az Alphaville Architects építésze és Spela Videcnik, a világszerte aktív szlovén OFIS arhitekti tervezője is.

(Magyar Építőművészek Szövetsége)