Lapszámok

2019. április XXVII. évfolyam II. szám

Rekordszámú kiállító az idei Pollack Expon

Egy kicsit már a jövőben érezhette magát a 13. Pollack Expo látogatója, hiszen olyan műszaki megoldásokat, technológiákat és fejlesztéseket láthatott vagy próbálhatott ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE-MIK) által szervezett pécsi rendezvényen, amelyek már a holnap kérdéseire adják meg a választ. A február 28-án, illetve március 1-jén zajlott szakmai kiállításon és konferencián nemcsak a műszaki érdeklődésű egyetemi hallgatók állták körbe az elektromos BMW-ket, az egyedi kukásautót vagy oldották meg a „vizes” szabadulószoba feladványait, hanem a mérnöktovábbképzésen résztvevő szakemberek és az új műszaki megoldásokra kíváncsi „civil” látogatók is.

A legnagyobb vidéki műszaki expó iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. Idén több mint 100 előadás közül válogathatott a kar mintegy 1 500 hallgatója, a mérnök továbbképzésre regisztrált 300 szakember és a több száz látogató. A kiállításon rekordszámú kiállító, több mint 120 cég mutatta be termékeit, újításait és szolgáltatásait. Volt olyan stand, ahol akár a virtuális valóságot megjelenítő szimulációs szoftvert is ki lehetett próbálni, több helyen pedig a működő ipari robotok szolgáltak látnivalóul. Idén nőtt az építő-építész, a villamosipari és az informatikai cégek részvétele a kiállításon.

A villamosipari és informatikai, az építészeti tudományok, az építőmérnöki tudományok és infrastruktúra, az épületgépészeti szakmai előadások mellett újdonságként megjelent az örökségvédelemmel foglalkozó szekció, és már harmadik alkalommal rendezték meg az expó keretein belül a Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferenciát. Az expón együttműködési megállapodást írtak alá a PTE-MIK és az ÉMI vezetői. Ebben többek között a két intézmény azt vállalja, hogy rendszeres tudás- és tapasztalatcserét folytatnak, kutatás-fejlesztési projekteket, kölcsönös képzési programokat és stratégiaalkotást valósítanak meg a hazai épített környezet fenntarthatósága és fejlődése, illetve az építéságazat fejlődése érdekében.