Lapszámok

2019. április XXVII. évfolyam II. szám

Szilvási András: Színes betonépületek 3. rész

Egyre többször jelennek meg az anyagukban színezett látványbeton-felületek az épületek homlokzatain, a festett felületek kiemelik a beton esztétikai értékét. Cikkünk előző részeiben a fehér és a vörös beton felhasználását mutattuk be, a befejező részben a szürke és a festett betonnal ismerkedünk.

SZÜRKE BETON

A Portugáliához tartozó Azori szigetvilág Riberia Grande helységében épült meg a Kortárs Művészetek Központja. A tervezők (Francisco Vieira de Campos, Cristina Guedes, João Mendes Ribeiro) igyekeztek a régi épületekhez igazodni, ugyanakkor a kortárs építészetet is ki szerették volna fejezni az általuk tervezett épülettel. Így esett a választásuk a bazaltadalékos betonra mint alkalmazott homlokzatképző anyagra.

A tömör, felnyitás nélküli tömeg látványához jól illik a bazaltkőadalékos, öntött betonfelület. A nagytáblás zsaluzat illeszkedési hézagai látványosan meghatározzák a felület képét. Ugyanakkor nincs törekvés a magas simaságú látványbeton-felület létrehozására. Szinte táblánként változik a felület eldolgozottsága. Különösen fontos volt a fenntarthatóság elérése (napenergia, vízhőenergia, esővíz-felhasználás, időjárás figyelembevétele), mert a szigeten csak korlátozottan állt rendelkezésre az energia.

VULKÁNBETON

A Ság-hegy lábánál épült meg a Földes László építész és társai által tervezett Vulkánpark Látogatóközpont. Az épület homlokzata magán viseli a rusztikus deszkazsaluzat felületét. A zsaluzatdeszka síkja helyenként tervezett módon néhány milliméteres, centiméteres vastagsággal kilép a síkból. Túl a deszkalenyomat látványán ez egy további dinamizmust kölcsönöz a felületnek.

A beton a vulkáni kőzet bazaltos színével azonosul. A homlokzatot vékony lőrés szerű ablakok nyitják fel. A vulkán dinamizmusát további, a felületet megbontó corten acél kockafelületek kitüremkedése idézi. A projekt 2015-ben a beton.hu „Minden építés alapja” pályázatán harmadik helyezést ért el.

SÖTÉTSZÜRKE KŐZÚZALÉKOS, ELŐREGYÁRTOTT HOMLOKZAT

Blaibach kisváros új koncerttermét a Peter Haimerl Architektur iroda tervezte. A koncertterem kis méretű, mindössze 500 négyzetméteres. Az épület kubusa ferde tömeghatást eredményez, részben a föld alá van süllyesztve. A kis tér közepén kiemelkedő sötétszürke, szögletes forma homlokzata előregyártott betonpanelekkel, markáns csatlakozási vonalakkal épült. Az előregyártott betonpanelek homlokzati síkja változatos sötét (a fekete színtől a vörösig) zúzott kövekkel készült, amely egy mély grafitszürke tónust eredményez. A belső teret a beton szürke színe határozza meg. A hangtechnikai okokból szalagszerűen elhelyezett belső betonfelületekkel a fény látványát is fokozzák.

A VILÁGOSSZÜRKE BETON SZÉPSÉGE

Lord Foster (Foster + Partners Építész Stúdió) jelenlétében avatták fel a Buenos Aires-i Pargue Patricios negyedben a Ciudad Casa de Gobierno hivatali épületet. David Summerfeld a Foster + Partners Építész Stúdió vezetője az alábbiak szerint foglalta össze érzéseit: „Büszkék vagyunk arra, hogy az első argentínai munkánk fontos kormányzati hivatal Buenos Airesben. Az épület nagyon nagy hatással van a helyi kontextusra társadalmi és környezeti szempontból is.” Az épület elegáns szürke öntöttbeton felületeivel, hatalmas üvegfalaival és a belsőben megjelenő homogén szürke beton színekkel új dimenzióba helyezte ezt a városrészt. A tervezésnél különösen figyeltek a fenntarthatóságra, amelynek érdekében az árnyékolást a beton előtetők kinyúlásával is elősegítették.

A FESTETT BETON

Érdekes kísérlet a Belfort városban megépített Zeneművészeti, Tánc- és Drámaművészettudományi Konzervatórium beton homlokzatának kiképzése. A tervező Dominique Coulon (Dominique Coulon & Associés) szerint „kétféle felületfestés készült, a sötét felület eléréséhez két kék színárnyalatot használtunk, ezeket hozzáadva a betonszürkéhez felerősödik a mélység hatása. Ezt fröcsköltük világos színnel, amellyel a felület fényes megjelenésű lesz és életre kel. A világos felületre fröcskölt festés a növények indáját vetítik a falra, amelyek a kőből keletkeznek.” Az épület más kubus részein a sima szürke betonfelület a nagytáblás zsaluzati mintákkal érvényesül. A három homlokzatfelület: a szürke beton, a szürke betonra fröcskölt indaminta és a sötétre festett világos indaminta harmonizál és kiegészíti egymást.