Lapszámok

2019. április XXVII. évfolyam II. szám

Új gyárat avatott a Mapei – lehet, hogy a megkétszerezett kapacitás sem elég

Robottechnológia bevezetésével tette hatékonyabbá gyártási folyamatait a Mapei Kft., valamint egy 2,8 milliárd forintos beruházás keretében kétszeresére, mintegy 15 ezer négyzetméterre bővítette a raktárkapacitását. Azonban lehet, hogy ez sem lesz elég az építőipar megnövekedett igényeinek kielégítésére.

„Ez a beruházás egyrészt oka, illetve a következménye annak a gazdasági fejlődésnek, ami az elmúlt években Magyarországon megvalósulhatott" – mondta Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár köszöntőjében. Hozzátette: a beruházás létrejöttének fontos előfeltétele a jó partnerségi együttműködés, az erős gazdaság, ami az alapja, illetve a záloga annak, hogy azon belül is legyen egy erős magyar ipari teljesítmény.

„A vállalatcsoport bízik a magyar gazdaságban, bízik az építőipar tartós növekedésében. De nem csak bízunk a növekedésben, hanem szeretnénk tevékenyen hozzá is járulni. Beruházásunkkal, minden tudásunkkal, egészség- és környezetbarát termékeinkkel szeretnénk segíteni az építőket és az építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában. Ezért támogatta a vállalatcsoport ezt a nagy volumenű magyarországi fejlesztést" – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a gyár avatásán.

A beruházás keretében robotizálták a gyártási folyamat egyes részeit. A logisztikai és csomagolási végfolyamatokat automatizáló robotot Sofiának nevezték el a vállalat munkatársai. A gyártókapacitás egy új, gravitációs rendszerű, energiatakarékos gyártósorral 55 ezer tonnáról 110 ezer tonnára nőtt, valamint egy 5000 tonnás betonadalékszer-gyártást segítő speciális keverőgéppel bővült.

Markovich Béla arra is kitért, hogy ha a jelenlegi ütemben növekszik a kereslet az év végéig, nem lesz elég a beruházással kétszeresére nőtt gyártókapacitás sem. Bár a vállalat 16%-os növekedést tervezett idénre, az elmúlt hónapok teljesítménye ezt jóval meghaladta. A 19 új munkahelyet teremtő beruházás keretében bővültek az üzem szociális helyiségei is: 40 személyes étkezőt, konditermet, öltözőket, kerékpár- és motorkerékpár-tárolókat alakítottak ki.

„Olaszok vagyunk Olaszországban, magyarok vagyunk Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy jobban meg tudjuk ismerni az országot, a helyi igényeket és kifejleszthetünk olyan termékeket, amelyek illeszkednek a piaci igényekhez. Ennek köszönhetjük piaci sikereinket. Ez a gyárberuházás pedig annak a bizonyítéka, hogy hiszünk a piacban" – mondta Veronica Squinzi, a Mapei csoport globális fejlesztési igazgatója.

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás- és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. A vállalat jelenleg 176 főt foglalkoztat, forgalma 2018- ban 16,44 milliárd forint volt. Évente több mint 65 000 tonna terméket állít elő Sóskúton működő 15 ezer négyzetméter területű gyárában. A vállalat tevékenyen részt vesz a szakemberhiány és a szakember-utánpótlás problémájának megoldásában. 2018-ban 7 347 szakember számára biztosított szakmai és üzleti témájú képzéseket, 700 gyermek és fiatal számára tartott előadásokat az építőipari szakmákról. A vállalat által 4 éve alapított Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak száma jelenleg 1 296 fő.